Hopp til hovedinnholdet

har slitt sosialt, har det vanskelig nå

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg tenker mye, men klarer ikke å snakke om hvor ille jeg faktisk har det. Jeg har ikke alltid vært like sosialt akseptert som jeg er nå, og jeg har presset meg hardt for å bli godkjent. Antagelig som følger av at jeg ikke ble behandlet noe særlig bra har jeg blitt ganske "usosial". På den måten at jeg er med folk når det er naturlig "skole,friminutt, osv", men aldri om jeg ikke må. Etter å ha gått rundt og blitt kalt rar og fått blikk fra elevene rundt meg, har jeg vansker med å føle meg trygg på dem, på meg selv, eller noen som helt. Uansett hva folk sier til meg, til og med mine beste, nære venner. Derfor gjør jeg alt jeg kan for å være en ingen ser på som spesiell, selv om kaoset inni meg kanskje gjør meg litt spesiell. Jeg presser meg hardt i alle fag, tolker andres ansikter HELE tiden, og anstrenger meg for å passe inn. Dette funker nok ikke i lengden, men hva kan jeg gjøre? Jeg har ingen støtte fra familien, som jeg ikke klarer å snakke med. De er aldri fornøyde. Takler Det Ikke

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om høres ikke lett ut for deg. Det er urettferdig og vondt at du har slitt sosialt fordi andre ikke aksepterte deg. Det å bli akseptert for den man er er viktig for alle.

Dersom man over tid kjenner seg utenfor og kritisert kan det som skjer ligne på mobbing. Mobbing er ikke lov, og det er de voksne som har ansvaret for å påse at dette ikke skjer. 

Hvis du er usikker i sosiale situasjoner nå, som du beskriver, kan det godt hende det henger sammen med de opplevelsene du har med deg. Uansett fins det måter å jobbe på for å få det bedre. Du kan for eksempel lese mer om det i denne artikkelen, eller noen av artiklene nedenfor. 

Det å mangle støtte hjemmefra er ofte både sårt og ensomt. Du skal vite at det fins muligheter til å få noen å snakke med. Du kan gå til helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom der du bor eller til din fastlege. Hvis du legger fram hvordan du har det på et av disse stedene, vil den du prater med være forpliktet til å ta deg på alvor og prøve å finne riktig hjelp. Noen ganger finner man faktisk også ut at man vil prøve å hjelpe foreldre til å forstå barnet eller ungdommen sin bedre. 

Prøv gjerne å ring til 116 111, der vil du treffe noen som kan lytte til deg og gi råd. Det er gratis og anonymt. 

Lykke til, hold ut og stol på at det hjelper å snakke med en voksen!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie