Hopp til hovedinnholdet

Mamma sier hun er drittlei av meg og gidder ikke høre på meg. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Mine foreldre er skilt, det har de vært nesten hele mitt liv. Jeg bor mest hos mamma i en leilighet. For et par uker siden begynte mamma en diskusjon. Hun begynte å snakke om at jeg tar lite ansvar. Etterhvert som hun snakket sa hun at hun er drittlei av at jeg ikke klarer å ta vare på meg selv og at hun lå passe på alt jeg gjør. Hun sa også at jeg lyver en del til hun. Jeg er enig i dette hun sier. Etterhvert som hun snakker ser jeg at hun hisser seg mer og mer opp. Hun sier så at hun ikke gidder å ta vare på meg og vise omsorg.Jeg prøver å si at jeg skal gjøre mitt beste for å ta ansvar for meg selv, men hun hører ikke. En typisk replikk er: "Hold kjeft! Jeg gidder faen ikke å høre på de jævla falske unnskyldningene,bare dra deg til helvete". Etter å ha prøvd å vist at jeg kan ta ansvar, noe som jeg klarte fint har de siste dagene,men i dag spurte hun hvor det ble ansvaret.Nå gidder hun ikke høre på noe av det jeg sier. Jeg er helt sikker på at hun hater meg. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver en diskusjon som du og din mor har hatt og hvor du har opplevd at din mamma ble både sint og kom med sterke meninger om hva hun forventer av deg. Videre beskriver du at hun hisset seg mer og mer opp i diskusjonen og at hun også sa noe om at hun ikke gidder å ta vare på deg.

Det å ha diskusjoner med sine foreldre er ganske vanlig når man er i tenårene og mange foreldre frustrerer seg over at barna deres ikke gjør nok hjemme, at de roter og at de ja, som din mor sier det, ikke tar ansvar. I en opphetet diskusjon kan det nok dessverre også skje at foreldre kan si ting som de egentlig ikke mener, de mister da litt kontroll og tenker ikke over at det de sier kan såre og skape en noe utrygg og uklar situasjon.

Det høres ut for meg som du frem til denne diskusjonen har hatt det greit hos mamma og utfra det du skriver oppfatter jeg det slik at du egentlig har bodd mest sammen med henne. Jeg foreslår at du forsøker å prate med henne og fortelle henne hvordan det var å oppleve henne så sint og hva det gjorde med deg når hun sa at hun ikke gidder å ta seg av deg lenger. Det er kanskje lurt å ta en samtalen når både du og mamma har tid, når dere ikke er irritert på hverandre og når dere egentlig har hatt en ganske god dag.

Hvis du synes det blir vanskelig å prate med mamma om det foreslår jeg at du prater med en voksen du stoler på og ber om hjelp til å prate med mamma. Kan din pappa hjelpe deg eller noen andre voksne i familien? Hva tenker du om å gå til helsesøster på skolen, de er vant til å ta opp forskjellige ting med foreldrene.

Jeg tenker at det er uansett viktig at du og mamma får pratet om det som skjedde og at dere sammen finner ut av hvordan dere ønsker å ha det fremover. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111 for råd og veiledning hvis du vil det. Det er gratis og ringe og du kan være anonym. 

Jeg håper du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg!

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie