Hopp til hovedinnholdet

Vil bo med pappa på heltid

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva som blir å skje vis jeg sier at jeg vil bo med min pappa på heltid (for øyeblikket så bor jeg to-og-to uker hos mine foreldre, de er skilt). Jeg og mamma har kranglet, og jeg gidder ikke å diskutere med henne. Hun er så jævla vrang (unnskyld språkbruken, men jeg fant ikke noe bedre), det går ikke ant å prate med henne når hun er sint. Med vennlig hilsen Anonym

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no!

Det er ikke alltid lett å være barn av skilte foreldre! Hva som skjer dersom du velger å bare bo hos pappaen din, det er det vanskelig for meg å svare på. Det jeg i alle fall kan si er at fordi du er over 12 år skal det legges stor vekt på hva du mener, når det kommer til bosituasjonen din. Helt til du er 18 år er det foreldrene dine som til syvende og sist bestemmer hvem og hvor mye du skal bo hos hver - men din mening er altså av stor betydning. Dette vet også de som hjelper foreldre å mekle i en samværssak, for eksempel de på familievernkontoret. Så dette må de ta hensyn til. 

Det jeg imidlertid ble nysgjerrig på er om kranglingen med mammaen din er noe som har skjedd akkurat nå, eller om det er noe som alltid har vært sånn. For hvis du er i en konflikt med mamma akkurat nå som dere kanskje kunne løst hvis dere hadde fått snakket ordentlig sammen, kunne det være en løsning å prøve før du velger å flytte ut? Hva med å ta en prat med mamma - si at du er lei av at dere alltid krangler og at du føler du ikke kan prate med henne når hun er sint. Si at du ønsker at dere skal ha det bedre sammen så du kan fortsette å trives også hos henne. Hvis du har mot og trygghet til å ta initiativet til en slik prat tipper jeg at mamma vil komme deg i møte og lytte til det du har å si. Det er dessverre ikke lett for noen i en skilsmisse. Det kan være mange grunner til at mamma er sint. Kanskje hun er sliten/lei seg/redd/oppgitt/bekymra. Kanskje det hjelper å sette ord på det hvis hun vet at du vil høre hva hun har å si.

Sett deg ned sammen med henne, spør hvordan hun har det og si hva du trenger. Og så krysser jeg fingre for at dere får en fin prat som kan løse noe av kranglinga, så ikke flytting blir den eneste løsningen for å komme unna krangling.

Jeg legger ved noen artikler om skilsmisse og barns rettigheter, så kan du lese videre dersom dette skulle bli aktuelt. Lykke til! 

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie