Hopp til hovedinnholdet

Etter at pappa fikk ny samboer får vi ikke treffe mormor og morfar så mye som vi ønsker. Hvordan skal jeg snakke med pappa om det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Min mamma døde for 6år siden og mormor og morfar tok seg veldig mye av meg og lillebroren min. Pappa har fått ny samboer og etter det så får ikke mormor og morfar komme hjem til oss og ikke komme på bursdagen. Det er trist. Jeg vil veldig gjerne feire jul hos dem og Være der mer men pappa sier nei. Kan jeg bestemme selv at jeg skal det. Mormor og morfar syntes at det er greit at pappa har ny kjæreste og de vil bli kjent med henne men pappa sier nei. Nå har de Vært sammen i snart 4år og ennå sier de nei. Jeg blir lei meg for mormor har Vært som en mamma for meg og hun har bare Vært snill og hjelpsom med pappa. Hvordan skal jeg ta det opp med pappa han er veldig streng men nå vil jeg bli hørt. Hilsen en som er glad i mormoren sin

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at moren din er død og at mormor og morfaren din har vært ekstra viktige for deg og lillebroren din. Den siste tiden har ikke mormor og morfaren din fått komme hjem til dere og du savner å være sammen med dem. Særlig i forbindelse med høytider. Det høres vondt og sårt ut å ha det sånn!

Du spør om du kan velge selv hvor du vil feire jul og om du kan bestemme å være mer hos dem. Du lurer også hvordan du skal ta opp med faren din de tingene som er viktig for deg.

Det er i hovedsak faren din som bestemmer frem til du er 18 år, men det står i barneloven at ungdom skal få mer og mer å si jo eldre de blir. Fra og med 12 år skal dine ønsker ha stor betydning.

Jeg legger ved en artikkel med tips for å snakke med foreldre. Kanskje du kan prøve å skrive ned noen punkter med hva du vil si på forhånd. Det kan også være lurt å bruke "jeg-språk", at du snakker om hva du opplever og føler.

Hvis det er vanskelig å komme gjennom til pappaen din kan du få hjelp fra et familievernkontor til å snakke med han på en god måte. Det kan også hende at besteforeldrene dine kan hjelpe eller noen andre i familien. Helsesøster på skolen er også en som det alltid går an å snakke med.

Lykke til videre!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie