Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine kommer med stygge kommentarer og favoriserer lillesøsteren min. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 16 år og jeg trives ikke hjemme pga dårlig forhold til foreldrene mine.. Jeg får stygge kommentarer som "du er så stygg at jeg nesten spyr" og "fy faen, så råtten du er!" Jeg føler at lillesøsteren min er favoritten og at de satser mest på henne og de vil henne det beste. Eksempel: Lillesøsteren min spør om overnatting-besøk og de svarer "Selfølgelig! Vil du at jeg skal bake kake til dere? Og vil dere kanskje ha middag?" Når jeg spør: "Hm, ja, okei da. Men da får du ihvertfall vaske og rydde nede i kjellerstuen først!" Jeg føler jeg blir behandlet urettferdig! Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du har et dårlig forhold til foreldrene dine og at de kommer med stygge kommentarer til deg. Du opplever også at de behandler deg og lillesøsteren din forskjellig. Det høres ikke greit ut å ha det sånn! De kommentarene du gjengir høres ikke ut som noe en ungdom skal høre fra sine egne foreldre!

Noen ganger kan det oppleves som urettferdig at det stilles ulike krav til søsken. Noen ganger kan det dreie seg om forskjell i alder, imens det andre ganger kan dreie seg om andre ting som kan være mer problematisk. Det er også ganske vanlig at ungdom og foreldre krangler mer enn foreldre og yngre barn.

Jeg synes at disse kommentarene fra foreldrene dine må stoppe, og at du skal be om hjelp fra noen utenfor familien hvis dere ikke får det til på egenhånd. Helsesøster på skolen kan du alltid kontakte og prate om det som er viktig for deg. Kanskje du og foreldrene dine også kan få hjelp på et familievernkontor. Det er foreldrene dine som har ansvar for det som de sier og gjør, men det er kanskje noen ting du også kan endre på for at det skal bli bedre stemning hjemme. Jeg legger ved noen artikler om relevante tema og hjelpetjenester.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie