Hopp til hovedinnholdet

Gutt på snart 16 år lurer på om det finnes regler for når han kan bestemme selv hvor han vil bo?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei kjære Ung.no. Gutt på 15 (16 til sommeren) her lurer på noe som gjelder med foreldre. Er det noen alder/regler på om når man kan bestemme på om man har lyst å bo hos sin mor eller far? Jeg som har skiltet foreldre og som bor hos min mor, ønsker å gå på drammen vidregående skole, men bor ikke i samme fylke, men det gjør faren min. Så for å gå der, blir jeg nødt til å flytte til faren min. Greia er at moren min er i mot (for hun er glad i meg selvfølgelig), men også fordi jeg ikke er voksen enda. (Vi er fra den kinesiske kultur, så når man er 18, så er det da man for lov å bestemme over seg selv, men siden vi bor i Norge, er det andre regler som gjelder) Så bare lurer på når man får lov til å bestemme hvor man skal bo (foreldre) eller det er foreldrene som bestemmer til man er 18. Tusen takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver hit om dette!

Også i Norge regnes man som voksen og kan bestemme helt over seg selv når man har fylt 18 år. Det heter å være myndig. Samtidig er det et annet lovverk som heter Barneloven hvor det er regulert hva barn og ungdom kan bestemme selv. Her skjer det en gradvis utvikling etter hvert som barna blir eldre. Det står for eksempel i loven at det skal tillegges mye vekt hva barn over 12 år mener om hvor de skal bo. Etter fylte 16 år er du utenfor den såkalte meklingsordningen og kan bestemme selv hvor du vil bo hvis begge steder er trygge og bra for deg. Dette forutsetter at begge foreldrene har foreldreansvar for deg.

Selv om du kanskje med loven i hånd kan bestemme hvor du selv vil bo til sommeren, så er det beste om dere sammen kan finne fram til en løsning. Mitt forslag er at dere ber om en samtale på nærmeste familievernkontor. Her har de mye erfaring i å hjelpe familier med slike spørsmål. Du kan møte sammen med foreldrene dine, eller dere kan møte hver for seg.

Du kan lese mer om dette i artiklene under svaret.

Lykke til! Jeg håper det løser seg!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie