Hopp til hovedinnholdet

Har en halvsøster som gjør at ting blir vanskelig i huset.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har halvsøster som er 14 år, fra far side. Hun kom til Norge for ett år siden. Sånn sett har resten av familien min bodd her i Norge i mange år. Gjennom det året hun har bodd med oss, så har det vært mange konflikter. Vi er en stor familie med to foreldre. Vi har det bra, forholdet mellom søkene mine og foreldrene mine er bra. Men halvsøstre vår har gjort at ting har blitt vanskelig i huset. Hun ødelegger andres ting når hun blir sur eller når hun føler får det. Hun stjeler, og kaster andres ting. Hun lyver og stjeler. Listen er lang…. Så skjønner ikke hvorfor hun gjør slike handlinger Det er jo fars datter. Jeg er jo glad i henne akkurat som alle mine andre søsken. Mor og far krangler på grunn av henne. Det gjør meg veldig trist. Hva burde jeg gjøre? Hvordan skal jeg få henne til å slutte med det hun driver med? Og hva kan være grunnen til at en person gjør det sånn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du har mange viktige spørsmål syns jeg. Å få en halvsøster inn i en allerede etablert familie er ikke bare lett. Ikke for henne, ikke for dere. Tenk bare på hvor mange regler, rutiner, verdier og gjøremåter dere allerede har etablert - helt fra dere ble en familie for mange år siden. Og tenkt på alt dere er sammen, som familie. Å komme utenifra og finne sin plass i dette er nok ikke bare lett, uansett hvor mye godvilje og samarbeid dere legger inn alle mann, uansett hvor glad dere er i hverandre og hvor godt forhold dere har.

Halvsøsteren din kommer med sin helt egen "bagasje", og er kanskje redd og usikker på hvordan hun skal klare seg hos dere, hva dere syns om henne. Slik du beskriver det høres det ut som hun kom alene, fra et annet land? Det høres vanskelig ut spør du meg. Hun virker tøff som har turt dette. Men sikkert også redd og usikker! Noen ganger kan redsel og usikkerhet bli skjult bak masse aggresjon og dumme handlinger fordi man ikke vet ennå om det er trygt å være sårbar. Jeg kan ikke vite om dette er tilfelle for din halvsøster, men jeg gjetter på at hun nok har ganske mange andre følelser i tillegg til det dere ser "utenpå" henne, som er det dumme hun gjør. Hun må på en måte beskytte seg frem til hun er sikker på om dere er der for henne. Da kan hun få en ganske annen væremåte enn det hun egentlig vil vise, eller klarer å vise.

Det beste dere kan gjøre er å gi henne tid. Tid til å finne sin plass og å bli trygg. Og å gi henne trygghet på at dere vil ha henne i familien og at dere vil samarbeide med henne. Jeg tenker at dette først og fremst er de voksnes oppgave, men selvsagt er alle i familien involvert. I tillegg må dere si ifra om alt som ikke er OK. Har dere for eksempel fått lov å snakke om hvordan dere andre søsken syns det var å få en ny halvsøster? Det er lov å si at dette ikke bare er lett for dere heller!

Jeg syns dere burde finne en tid der dere alle i familien kan sette dere ned og snakke sammen om hvordan dere har det. Det er best å gjøre dette når dere har god tid og det i utgangspunktet ikke er krangling på gang. Da er alle mer innstilt på å lytte til hverandre. Snakk med mamma og pappa om at du ønsker dette fordi det har vært mye krangling i det siste. Spør om de kan ordne en sånn samtale. Husk å være en god lytter - samtidig som du tør å si hva du føler og mener om saken. Jeg har lagt ved noen artikler under som kan gi deg gode tips før en eventuell prat. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie