Hopp til hovedinnholdet

jeg har noen foreldre som krangler med hverandre nesten hele tiden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har noen foreldre som krangler med hverandre nesten hele tiden og jeg er redd for at de skal flytte fra hverandre. Jeg vil noen ganger ikke ha med meg venner hjem fordi jeg er redd for at foreldrene mine skal skrike til hverandre så da drar jeg heller på besøk til dem istede. De blir ofte sur på meg også for ting jeg ikke har gjort. De banner og skriker til hverandre og til meg. Noen ganger orker jeg ikke å høre på så jeg skriker eller sier ting jeg angrer veldig på. Jeg føler at de ikke bryr seg om meg lenger. De blir sur på hverandre for hver minste ting og jeg er sikkelig lei av det. Når jeg er på skolen vil jeg ikke hjem fordi jeg vil ikke høre på at de krangler, derfor går jeg på idretter nesten hver dag etter skolen. Hva skal jeg gjøre med det? Hvordan skal jeg få de til å slutte?Får voksene lov til å skrike og banne i nærheten av barn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noe bra at de voksne krangler slik at det går ut over barna.  Det kan godt hende at de rett og slett innbiller seg at du ikke legger merke til det, men det gjør du tydeligvis.  De klarer ikke å slutte når du er tilstede.  Har du forsøkt å si det til dem direkte, med en rolig stemme uten at du er sint? Jeg tror jo egentlig at de begge er veldig glade i deg og ikke ønsker at du skal være skadelidende pga deres uenigheter. 

Dersom du har forsøkt dette uten at det hjelper, vil jeg anbefale deg å snakke med noen andre voksne som du stoler på.  Helsesøster på skolen kan være en slik person.  Eller kanskje du har en bestemor eller bestefar, onkel eller tante,  som du kan snakke med?  Det kan jo hende at en annen voksen også kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine om at deres krangling er vond for deg.  Jeg synes ikke du skal holde dette inne i deg, men prøve å snakke med noen om det. 

Les gjerne artiklene jeg legger ved under svaret.

Lykke til!

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie