Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at foreldrene mine gir meg husarrest i 2 måneder for å klippe håret mitt på en måte som de ikke liker?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei... Eg e ei jente som har fått husarrest for eg klippet håret mitt sånn som nokon andre ungdommer har gjort på skolen. Eg spørte om eg kunne få lov t å klippe håret sånn som dei andre på skolen som har skinna seg på den eine sida (jenter). Mamma og pappa sa at eg måtte vere 16år for dei syns d såg fryktelig ut. Men så såg eg på nettet at jenter som va 8år hadde fått lov å skinne seg. Det fristet meg sp veldig. Så eg skinna meg på den eine sida sånn som dei jentene på skolen og då blei mamma og pappa sure og sa at eg såg heilt jæveleg ut og eg såg ut som ei hore som før i tida! Og så fekk eg husarrest... Så eg lurte på om det er lov å gi barn husarrest når eg bare har klippet håret sånn som eg vil ha det? Eg blei jo fornøyd me håret, eg veit at dei kan bli sinte men dei ga meg husarrest i 2 måneder! Og eg får kje lov å gå ut elle ha me meg venner hjem. Eg får bare lov til å gå på skolen og sitte å gjere lekser. Er det lov å gi barn husarrest for å ha fått ein ny håfrisyre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15

Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du har gjort noe som du ville til tross for at foreldrene dine nektet deg dette, og du lurer på om de har lov til å gi deg husarrest for dette. Jeg kan godt forstå at du opplever dette som urimelig. Det er ingen lov som sier tydelig hva foreldrene dine kan og ikke kan gjøre i dette tilfellet. Det kan også være forhistorie som du og foreldrene dine har som ikke jeg kjenner til. Det som står i loven er at du har rett til å bli hørt i saker som angår deg og at det du sier skal tillegges stor vekt. Det står også at foreldre ikke skal gjøre noe mot barn som kan påføre dem psykisk skade. Jeg synes ikke det er greit at foreldrene dine har sagt at du så ut som en hore, og jeg er usikker på om det er greit at de har gitt deg så lang husarrest. Det er ikke noe klart svar på om det er greit å gi husarrest eller ikke fordi det finnes så mange ulike former for husarrest. Jeg synes du skal oppsøke helsesøster på skolen sånn at han eller hun kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie