Hopp til hovedinnholdet

De i familien min liker ikke at jeg holder på med med cosplay. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge hatt lyst til å holde på med cosplay og nå har jeg endelig fått komt i gang. Jeg er halvveis ferdig med mitt Scarlet Witch kostyme. I dag var jeg, mamma broren min, tanten og onkelen min på besøk hos besteforeldrene mine. Jeg satt inne på rommet jeg har i bestemors hus og holdt på med sokkene til kostymet. De i familien min lurte på hva jeg holdt på med og da jeg sa jeg holdt på med å lage et kostyme. Og selv om de ikke sa det direkte, hørte jeg de syntes det var rart at jeg gjorde det når jeg var 14 år. Senere satt jeg og lette etter en rød skinnjakke til kostymet på Ebay. De i familien min likte ikke at jeg hadde lyst å kjøpe en rød skinnjakke. De synes røde skinnjakker var stygge. Besteforeldrene mine og tanten min synes det er barnslig at jeg elsker å kle meg ut. Mamma liker ikke at jeg bruker penger på det for hun mener det er bortkastet. Hva skal jeg gjøre? Cosplay betyr så mye for meg! Det har faktisk gjort livet mitt bedre og gjort meg gladere!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du skriver at du har hatt lyst til å begynne med cosplay lenge, at du endelig har kommet igang med det, og at du kjenner deg gladere nå som du har begynt med det. Så flott at du har fått en interesse som gir deg positive opplevelser! Du skriver også at de i familien din ikke forstår hvor viktig og bra dette er for deg og at de synes det er barnslig. Så leit at du opplever dette fra familien din. Det høres ut som de ikke forstår at det er viktig for deg at de støtter deg. Jeg legger ved en artikkel med tips for å snakke med foreldre som ikke forstår. Her er det mange gode tips for de andre i familien også. Kanskje du kan begynne med å snakke med en av foreldrene dine. Det kan hende du må hjelpe dem litt med å forstå og være litt tålmodig med dem ettersom cosplay ikke var noe som var populært når foreldrene dine vokste opp. Det er vanslig å oppleve at foreldre ikke forstår en i ungdomstida fordi man går fra å være barn som trenger masse hjelp og støtte, til å få egne interesser og en egen identitet som foreldrene ikke er en så stor del av som tidligere.

Prøv å sette deg ned med foreldrene dine og si at det er viktig for deg at de hører på deg. Prøv å fortelle dem om din opplevelse og ikke bare si til dem hva de gjør galt. På denne måten kan dere få til en samtale som ikke bare består av "angrep" og "forsvar", men en samtale der dere forstår litt mer av hvordan de andre i familien har det og hva de tenker på.

Lykke til både med foreldre og kostymet!

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme