Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine rett til å bestemme hva jeg skal bruke pengene på?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en jente på 18 år, blir 19 i August. Jeg lurer på om foreldrene mine har rett til å bestemme hva jeg skal bruke pengene mine på. Det er snakk om underholdningsbidraget fra faren min. Jeg vet at det er penger jeg burde spare til evt. studier eller egen plass å bo. det jeg har lyst å kjøpe er jo noe jeg kommer til å kjøpe senere uansett i nærmeste framtid. Det er et komplett anlegg med høytalere, cd-spiller, radio, platespiller og forsterker. Et stativ til å sette alt på er også inkludert i en pris på 7500,- . Jeg føler dette er verdt pengene, og jeg kommer til å kjøpe det. Men foreldrene mine er så forferdelig uenig. De er også ganske strenge når det kommer til mitt sosiale liv. Jeg får så vidt et ja hvis jeg vil gå på fester, og de vil vite hvem alle vennene mine er og hva de driver med. Jeg vet de bare vil det beste for meg, men det er så jævlig travelt. Jeg får ikke være i fred og styre mitt eget liv. Hilsen meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er slik at når du har blitt 18 år er du myndig og har alle rettigheter. Du bestemmer selv i personlige og økonomiske saker, som for eksempel hva du skal bruke egne penger på, eller hvem du vil være sammen med. Sånn sett har du alle muligheter til å gjøre som du vil med de pengene du har, uavhengig av hvor de kommer fra.

Men som du selv skriver er det ofte slik at foreldre bare vil det beste for barna sine. Så selv om det til syvende og sist er du som bestemmer kan det være lurt å ta en grundig prat med foreldrene dine om det du tenker på og hvordan du skulle ønske det var annerledes. Gjerne når dere har god tid, i utgangspunktet har en fin stund, og dere har laget avtale om å lytte godt til hverandre. Fortell foreldrene dine hva du syns om at de vil bestemme over disse tingene i livet ditt. Fortell dem hvorfor det er viktig for deg å få ha kontrollen selv og si til dem hva de kan gjøre for å støtte deg. På samme måte kan du spørre dem hvorfor de ønsker å fortsette å ta kontrollen på dine penger og ditt sosiale liv. Er det noe de er bekymra for, noe de er usikre på? Kanskje du kan berolige dem med noe av dette hvis du forteller dem hvordan du tenker omkring dette. Mange ungdommer vil ikke prate så mye med foreldrene sine om privatlivet sitt fordi de ikke orker maset. Men hvis man er åpne uten å være kontrollerende med hverandre kan det ofte føles lettere å prate mye sammen. Det betyr ikke at du må utlevere alle detaljer om ditt privatliv, men at du forteller dem hva du tenker på, hvordan du har det og hva du trenger fra dine foreldre. Jeg håper du får opplevelsen av at en slik prat gjør det lettere for dere å finne frem til grenser dere alle kan leve godt med. Lykke til med praten!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie