Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine tvinge meg med på hytten vår hver helg for å jobbe?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Kan foreldrene mine tvinge meg med på hytten vår hver helg for å jobbe? Jeg er 17 år å foreldrene mine tvinger meg til å jobbe på hytta de har kjøpt å betalingen jeg får er at jeg får et sted å sove pluss mat. Har de lov til å gjøre dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Hvis du lurer på om foreldre har lov til å utøve tvang mot barna sine, så er svaret nei. Hvordan du opplever å bli tvunget vet jeg ikke, men foreldre har ikke lov til å true, straffe eller fysisk tvinge barn til ting de ikke vil. Alle er vi selvstendige individer som bestemmer over vår egen kropp. Les mer om dette i barnekonvensjonen.

Men - i følge barneloven har foreldrene dine det juridiske ansvaret for deg fram til du fyller 18 år, og kan med andre ord ta beslutninger på dine vegne fram til det. Samtidig sier også barneloven at barn og ungdom skal ha større innflytelse over avgjørelser som gjelder eget liv ettersom de blir eldre og er i stand til å ta gode avgjørelser selv.Du kan lese mer om dette her.

Så at foreldrene dine ønsker at du skal hjelpe til på hytta deres, det skjønner jeg godt. De har sikkert mange gode grunner til at den mener det er viktig. Når man er 17 år er man stor nok til å ta mye ansvar i familien. Derfor, så lenge du bor hjemme, tenker jeg at du gjør lurt i å forholde deg til de regler som gjelder i din familie. Men det betyr ikke at du ikke skal utfordre dem eller ta dem opp til diskusjon! Mitt forslag er derfor at du forsøker å snakke ordentlig med foreldrene dine om dette, si hva du kan hjelpe til med og hvordan - uten at du vil oppleve å bli tvunget. Hør etter hva foreldrene dine tenker, og hva som er grunnen til at de vil ha deg med på hytta for å jobbe. Kanskje de også liker å være sammen med deg der oppe? Ofte er det ikke så entydig som man skulle tro. Prøv å bli enige med foreldrene dine om en forutsigbar "arbeidsplan" som du har tatt initiativ til selv, slik at du vet hva du har å forholde deg til og slipper å føle deg tvunget til noe når dere er på hytta. Jeg tipper dere har fått dere en hytte også for å hygge dere og ha det fint sammen. Jeg håper du også kan få sånne opplevelser der oppe.

Jeg legger ved noen artikler som du kan lese, som handler om det du tar opp. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie