Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det vanlig at foreldre reagerer når de finner ut at barna har løyet?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Snakka usant te foreldran mine, og får enorme konsekvensa. Er det æ har gjort nokk til å få slike konsekvensa? Æ sa æ skulle til ein kompis å overnatte, men æ reiste istedenfor til ei jente å overnatta der istedenfor. Dette var nåkke foreldran mine fant ut av, og blei forbanna over at æ løy. Fra no av, får æ ikkje vær åleina heima lenger, og de true med å ikkje betale lappen førr meg. Det æ lure på er hvordan det er normal for ein forelder å reagere i slike tilfeller? Ingen av vennan mine veit om dette, så kan ikkje få dies mening heller.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er ikke lett å svare på spørsmålet ditt - hva som er en normal reaksjon hos foreldre hvis de finner ut at barna deres har løyet for dem. Alle familier er forskjellige, og det som er strenge regler for noen trenger ikke nødvendigvis å oppleves som strenge regler for andre.

Det jeg heller kan si noe om er hva som kan være årsaken til at foreldre gir  barnet sitt konsekvenser dersom det lyver. De aller fleste foreldre ønsker for sine barn at de skal klare seg godt på egenhånd her i livet, og at de vil lykkes og ha det bra. Og ut ifra det oppdrar de barna sine og lærer de egenskaper og måter å være på, som gjør barna best mulig rustet til å få et godt liv. Det å være ærlig og å snakke sant er en viktig egenskap mange setter høyt. Så dersom foreldrene opplever at barnet ikke er ærlig, tenker de at de må lære barnet at dette ikke lønner seg. Og så gir de strenge konsekvenser til den som har løyet, i håp om at barnet skal lære at dette ikke er noe lurt og at det neste gang finner en bedre strategi. Dette er slik jeg tipper det har vært også for dine foreldre i situasjonen du beskriver.

Og når foreldrene dine nå har bestemt seg for at du ikke får være alene hjemme lenger, håper de at denne "straffen" er så virkningsfull at du ikke lenger kommer til å lyve, i frykt for å miste muligheten til å være alene hjemme andre ganger i livet.

Dette er kun mine gjetninger, men poenget mitt er at straffen/konsekvensen trolig er et valg dine foreldre har tatt for å få deg til å skjønne alvoret. Og en måte å kommunisere til deg på at de ikke stoler på deg akkurat nå, fordi du har løyet. Og en som ikke har tillit kan heller ikke være alene hjemme.

Spørsmålet er om du syns dette fungerer, og om du har lært noe av det? Syns du at du kunne skjønt alvoret på andre måter isteden? Og - hvis du kunne velge, hva slags konsekvenser ville du fått av dem? Eller hva om du var forelderen til et barn som løy? Hva ville du selv gjort? Tenk litt på disse tingene og se om du finner noen argumenter du kan bruke for å få dem til å endre konsekvensene for deg. Jeg skjønner at du syns de er strenge. Det virker strengt og for voldsomt å for eksempel miste muligheten til å ta lappen på grunn av dette, hvis det er noe de i utgangspunktet har lovet deg å betale for.

Jeg syns du skal ta en prat og si din mening til dem, samtidig som du viser at du forstår at de ikke liker at du lyver, at du beklager og viser at du angrer - hvis dette er tilfellet. Hvis du viser dem at du angrer på at du løy og at du forstår at dette er dumt, tror jeg de er villige til å høre på deg! Kanskje du også kan si noe om hva som skal til for at dere kan ha en ok samtale på forhånd neste gang, om det du vil få lov til å gjøre? Når du er under 18 år er det de som bestemmer over deg men det betyr ikke at dere ikke kan snakke sammen og høre på hverandre og forsøke å komme hverandre i møte.

Jeg håper en slik samtale kan gjøre forskjell for dere og at de gjør konsekvensene litt mindre strenge. Og jeg håper du ikke føler at du trenger å lyve neste gang du skal overnatte hos en jente, men si det som det er - argumentere godt for deg - og deretter forholde deg til det svaret du får.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie