Hopp til hovedinnholdet

Kontakten mellom meg og pappa ble dårlig etter at foreldrene mine skilte seg. Pappa er snill men han bryr seg ikke om meg, og har gjort slemme ting mot meg.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Min mor skilte seg fra far når jeg gikk i 5 klasse på grunn av oppførselen hannes mot familien. Det endte med at vi flyttet EN km unna. Det gjorde at vi mistet kontakt. Far ble så ilag med noen andre og begynte å ''kose'' seg og gjøre ting UTEN meg med. Reiste til utlandet, dro på hyttetur, hjemplassen osv. Og der satt jeg hjemme, med ett falskt smil. Far er veldig glad i å drikke, og har vært i en hendelse der hvor jeg måtte rømme i underbuksa midt på natta langt oppe til skogs for så å bli hentet hjem som 12 åring. Han ringer meg sjeldent og jeg må ringe han å spørre hvordan han har det. Han er en snill mann, med godt humør. Men den dårlige siden, må jeg oppleve. Han har masse penger, men velger å beholde alt selv. Vi lever fattig. Han er snill, men bryr seg ikke om meg. Han vet såvidt hvordan skole jeg går på og jeg må forklare han alt siden han ikke bryr seg (?). Vil at folk skal vite det, men samtidig ikke. Ble banket opp, skader i hode, pappa vet ikke, politi innblandet, rettsak

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ikke ut som pappaen din klarer å være pappa på den måten som er bra for et barn. Hvis han har banket deg opp, drikker mye foran deg og du ikke føler at han bryr seg om deg og hva du driver med i livet ditt, mener jeg at det er VELDIG viktig at du sier ifra til noen. Pappas oppførsel er ikke ditt ansvar og du må beskytte deg selv fra å bli skadet eller såret av han fremover! Før dere skal kunne ha et godt forhold må pappa jobbe med seg selv og vise at han kan endre seg.

Du sier at du både vil og ikke vil at folk skal vite om dette. Jeg kan skjønne denne todelte følelsen. På den ene siden har man behov for å "lette på trykket" og få ut alle følelser man har inni seg, på den andre siden kan det være flaut og skamfullt å si noe dårlig om pappaen sin. Men husk at pappa sin oppførsel ikke er ditt ansvar. Det er han som er voksen. Og det har ikke noe med deg å gjøre at han oppfører seg som han gjør! Hvis du tenker på dette kan det føles lettere å tørre å snakke med andre om det du har opplevd og det du opplever nå. Snakk med en annen voksen du stoler på og føler du kan få støtte av. Spesielt viktig er det at mamma vet alt om situasjonen, ettersom det er henne du bor sammen med. Snakk gjerne også med gode venner som kjenner deg godt og som vet hva du står for. De kan gi mye støtte og trøst, og kanskje noen av dem har erfaringer de vil dele med deg som kan gi deg håp og nye tanker?

Husk at det også finnes masse god hjelp å få dersom man har et vanskelig forhold til en forelder, og dersom man har blitt utsatt for vold og omsorgssvikt og trenger noen å prate med eller få annen hjelp av. Det er ikke alltid det er nok å snakke med de man kjenner. Du og mamma kan for eksempel ta kontakt med familievernkontoret i byen eller kommunen der du bor. De jobber med å hjelpe familier som har det vanskelig og der mor og far er skilt. Du kan også dra til din lokale helsestasjon for ungdom og fortelle dem det du har skrevet til oss her. Der jobber det både helsesøster, psykolog  og lege - alle er de vant til å snakke med ungdom om vanskelige familieforhold. De kjenner også godt til hjelpeapparatet og kan guide deg videre hvis det er snakk om at du trenger annen type hjelp.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie