Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er veldig strenge. Hva kan jeg gjøre for at de skal la meg være ute med vennene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. Foreldrene mine er veldig strenge. Noen ganger når jeg spør dem om jeg kan gå ut med vennene mine så lar de meg ikke. Men jeg skjønner ikke hvorfor. F. Eks. Idag spurte jeg dem da kl var 19.30 om jeg kunne gå ut med venninna mi men så de nei og at det var altfor sent. Men de fleste på min alder får jo være ute til kl. 21.00 eller 22.00 noen av de får være ute lengre. Kan dere hjelpe meg. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har jo veldig lyst til å være mer ute og lengre med vennene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller at foreldrene dine er veldig strenge og at dere er uenige om utetider. Jeg skjønner godt at dette kan være frustrerende for deg!

Det er mange som er i din situasjon i ungdomstida og som opplever å "forhandle" med foreldrene om hvor mye de skal få lov til. Loven sier at ungdom skal ha mer og mer innflytelse over eget liv jo eldre de blir.

Mitt forslag er å prøve å snakke med foreldrene dine når dere ikke står midt oppe i en situasjon som dere er uenige om. Fortell dem at dette er noe du har tenkt mye på og som du skulle ønske at ble annerledes. Prøv å få til en samtale hvor dere lytter til hva hverandre har å si, så kanskje dere kan bli enige om noen kompromisser.

Ofte er det lurt å vise foreldrene at man fortjener mer tillit ved å holde avtaler og å snakke om hvordan man har tenkt om egne valg. Det er også lurt å ikke komme med mange anklager mot foreldrene dine sånn at de går i forsvarsposisjon, men heller holde fokus på din opplevelse og hva som er viktig for deg.

Se flere tips i artikkelen under svaret.

Hvis det ikke hjelper å snakke med foreldrene dine er det mulig å kontakte helsesøster eller familievernkontoret der du bor. Helsesøster kan man snakke med om alt mulig og familievernkontorene er eksperter på å hjelpe familiemedlemmer til å snakke sammen om vanskelige ting.

Lykke til!

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie