Hopp til hovedinnholdet

Jeg har skilte foreldre som alltid har kranglet med hverandre. Pappa var voldelig mot mamma. Broren min og jeg har alltid vært budbringere mellom dem. Pappa snakker mye stygt om mamma. Han sier også vonde ting til meg. Jeg tenker på selvmord, har selvskadet med og har forsøkt å ta overdose av piller. Kan dere hjelpe meg med hva jeg må gjøre.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. Mamma og pappa skiltes da jeg var to år gammel, som jeg fant ut var fordi at pappa var voldelig mot mamma for et halvt år siden, og de snakker aldri, eller de først snakker krangler de som bare det, og det er helt krig. Derfor er det jeg og broren min som alltid må gi beskjed til den ene fra den andre. Jeg er vedig lei av å ha det sånn. Jeg har også kranglet masse med foreldrene mine i det siste, og det frister ikke med mat lengre (vet ikke hvorfor) Pappa snakker hele tiden dritt om mamma, og ofte sier han at jeg er lik henne og masse ting som er vondt å høre. Jeg er egentlig vant til det, men kjedelig uansett. Jeg har tenkt veldig lenge på selvmord , og startet med selvskading for to år siden. Jeg har prøvd overdose (som ikke virket), men vetikke hvor mange piller av hva jeg må ta. Sist tok jeg ibux og paracet blandet, men ble bare kvalm. Håper dere kan hjelpe meg med hva jeg må gjøre. tusentakk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Det er bra at du skriver til Ung.no og ber om hjelp til å finne en løsning på dine alvorlige utfordringer. Du lever i en situasjon som barn absolutt ikke burde oppleve. Det finnes god hjelp for deg og din bror. Den beste hjelpen vil være barnevernet. Du kan selv kontakte barnevernet.

Jeg legger ved en artikkel om barnevernet, der du kan les mer om hva de kan gjøre for deg. De arbeider mye med å lære foreldre å bli gode foreldre. De kan også gjøre en vurdering av din bosituasjon, sette i gang gode tiltak som igjen vil kunne bidra til færre konflikter. En løsning kan for eksempel være at du kun bor sammen med din mor. Barnevernet vil høre på deg og sørge for at dine ønsker og behov blir ivaretatt.

For enkelte barn, noen ganske få, er det aktuelt å bo hos en annen familie, dersom egne foreldre ikke er gode nok.

Du skriver at du har det vondt, smertefullt og tenker på å ikke leve mer. Klart denne situasjonen med mye krangling og også vonde ord mot deg vil oppleves trist og håpløst. Det er en tydelig sammenheng mellom dine følelser og tanker, og hvordan dine foreldre oppfører seg. Det finnes gode muligheter for deg til å bli mer glad og trygg i livet. Det er mange ungdommer på 14 år som klarer å påvirke livet sitt med at de ber om hjelp. For at du skal få det bedre må du be om hjelp. Vær åpen og ærlig om hvordan du har det. Det beste er om du kontakter barnevernet. Synes du det er vanskelig å kontakte barnevernet på egenhånd vil det være aktuelt å snakke med helsesøster på skolen din.

Helsesøster vil kunne være med deg til barnevernet, hvis du ønsker det.

Ta vare på deg selv. Det er viktig for din del å be om hjelp.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie