Hopp til hovedinnholdet

jente 15, har angst, depresjon og selvskading. Engstelig for fars sinne

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med angst depresjon og litt selvskading. Jeg er jenta som alti virker glad og sprudler men under skallet er det en stor tung byrde jeg ikke lenger vet om jeg klarer å holde på. Faren min mister helt kontroll over seg selv når han blir sint, holder meg hardt fast drar meg ned trappene å holder meg nede på senga, når han er sint kjenner jeg han ikke igjen. Det var bare for en liten stund siden jeg fant ut at ikke alle var slik når de er sinte, og bestevenninna mi ber meg oppsøke hjelp men jeg vet ikke hvor. Pappa er en fantastisk person og lar meg gjøre masse å er en god far slik, men jeg er alltid for at "sinnegranaten" inni han som jeg kaller den skal sprenge på meg. Foreldrene mine er skilte og de er gode venner så jeg er heldig slik men jeg tror ikke mamma forstår hvor redd jeg er når jeg er hos pappa og hvor sint han blir på meg for de minste småting. Hadde vert bra med svar så snart som mulig skal til pappa om 3 dager bare... Takk på forrhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss. Det er leit å høre at du sliter med følelsene, og at du engster deg mye for din fars sinne. Det å hele tiden gå på tå hev og være redd for om han skal bli sint er nok en påkjenning for deg. 

Det høres ut som faren din også har mange bra sider, og at dere har det fint sammen inn i mellom. Da tenker jeg at det kan være lurt at han får vite hvordan sinnet hans påvirker deg. Det er ikke greit at du frykter at "sinnegranaten" skal gå av, og du skal ikke behøve å være stressa for det når du er hjemme hos ham. Foreldre er ikke alltid klar over sin egen innvirkning på barna sine, og det er ikke sikkert at han skjønner hvordan det er for deg når han blir sint. Da kan det være bra at de får greie på det, for å kunne prøve å forandre på ting. 

Jeg skjønner at det er et stort skritt å snakke med noen om faren din sine sinneutbrudd. Men det virker som det går ut over din psykiske helse og da er det viktig at noen vet om det. Hvis du ikke vil ta det opp med ham, kan du kanskje snakke med moren din? Kanskje hun vet litt om hvordan han er når han er sint ut fra egen erfaring? Så kan dere kanskje ta en felles prat. Hvis foreldrene dine vil søke hjelp er det en mulighet at de ringer til familievernkontoret for å bestille seg en time. De kan komme alene, sammen eller dere kan gå alle tre. På familievernkontoret får man hjelp og foreldre kan få råd om hvordan de kan ivareta barna sine best mulig. 

Det er foreldrene dine sin oppgave å passe på at du er trygg hjemme. Hvis du av en eller annen grunn ikke vil snakke med dem har du rett til å kontakte andre som kan hjelpe deg. Du kan gå til helsesøster på skolen, en lærer du stoler på, helsestasjon for ungdom der du bor eller barnevernet.

Ikke vær redd for å si ifra til noen. Slik du beskriver at det er hjemme skal du ikke trenge å ha det. Det er ikke din skyld, og du trenger ikke å skamme deg over det som skjer hjemme. Når voksne blir sinte har de ikke lov til å bruke makt slik som faren din gjør.

Unge som opplever slike ting som du forteller om er ofte veldig usikre på å si til noen hva som skjer. Men vi vet at det hjelper. Man blir både lettet og mindre ensom med problemene når man snakker med noen om det. Det er flott å høre at du har snakket med venninnen din. Neste skritt blir å prate med en voksen.

Dersom du vil snakke med noen helt anonymt for å få mer råd og tips, kan du ringe til alarmtelefonen på nummer 116 111, eller hjelpetelefonen på nummer 116 123. Begge numrene er gratis å ringe. Det kan være en bra start på å begynne å oppsøke hjelp og støtte. 

Du fortjener noen som kan hjelpe både deg og faren din til å stoppe de vonde situasjonene hjemme. Jeg håper derfor du klarer å finne noen du stoler på.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg.

Lykke til videre!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie