Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år som har det veldig vanskelig hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg føler at det er noe galt med meg,men jeg vet ikke hva.Jeg har det vanskelig med meg selv.Faren min bor 2 timer unna meg,og da jeg besøker han sier mamma at jeg skal ringe hele tiden og fortelle hva jeg gjør/ hvor jeg er.Han har havnet i fengsel før og alle sier det er på grunn av narkotika.Jeg aner ikke om det er sant, har ikke turt å spurt.Stefaren min HATER jeg,han er sur på meg hele tiden og han har slått meg før,og dregd meg etter ørene.I sommer kuttet jeg meg selv på grunn av det.Han er kjempe streng og det er noe alle legger merke til.Alle er redd får han.Jeg vil jo ikke at det skal være sånn. Men nå i det siste,har jeg vært lei meg hele tiden og ikke giddet noe som helst. Jeg har bare sett på masse triste filmer og hørt på trist musikk og bare grått helt til jeg ikke klarer mer. Tenkt på hvorfor jeg egentlig lever. Alle feilene mine jeg har gjort. Har også mistet matlyst. Mamma har også merket at jeg har blitt mer nedfor. Kan dette være tegn på depresjoner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som det er mye du syns er leit i livet ditt og mye du ikke forstår skjer rundt deg som gjør livet utryggt. Du forteller om samvær med faren din som ikke er så avslappende og om en stefar som er sint og slår deg. Du forteller at du er mer og mere trist som også din mor ser. Det høres ikke noe greit ut å være deg. Du skriver ikke noe om venninner og om du har noe å snakke med om dette. Men det  MÅ du gjøre. Voksne har ikke lov å slå barn. Din mamma skal passe på deg at det ikke skjer.

Du kan ta kontakt med helsesøster for å snakke om situasjonen din hjemme og at du er mye lei deg. Hun kan da ta kontakt med andre rundt deg der du bor for å hjelpe deg videre. Det høres ut som du er deprimert og en depresjon skal man ikke bære inni seg alene. Kommer det tunge tanker så kan du ringe alarmtelefon 116111. Det telefonnummeret kan du lagre på din telefon. Noen ganger så kan det være lettere å ringe og snakke med noen om du får veldig triste tanker og er nedfor.

Din mor ser også at du ikke har det noen greit så du kan også snakke med din fastlege om dette for å høre om han kan hjelpe med noen type behandling for depresjon. Du skrev at du i sommer kuttet deg. Da tenker jeg at din lege kjenner deg og vet om dette? Jeg håper også når din stefar slo deg og har dratt deg etter ørene at det ble snakket om og gjort noe med dette. Ingen voksne har lov å behandle barn slik. Det er noe du ikke skal holde for deg selv, men skal snakket med andre voksne om som for eksempel lærer eller helsesøster som hjelper deg videre.  

Her er også flere alternativer som kan hjelpe deg hvis du opplever deg ensom og alene med vanskelige tanker.

www.ung.no/hjelp/#hvem_kan_hjelpe

Alarmtelefon 116111


Lykke til!

Hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie