Hopp til hovedinnholdet

Har en søster som jeg ikke kommer overens med, og som tar klærne mine. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, så jeg har en søster som er 16 år og som er den største egoen jeg vet om, og jeg har gått utrolig lei av henne, snakket med henne før har jeg gjort det endte opp med masse krangling, moren min har snakket med henne drøssevis av ganger men fortsatt hører hun ikke etter, noen ganger tar hun klær fra klesskapet mitt og bruker hva enn hun vil uten I det hele tatt å spørre, og ja det er vanlig får søstre å gjøre det men hun ser bare stygt på meg og later som hun eier alt som er mitt. Har dere noen råd om hva jeg kan gjøre får at hun ikke tar klær fra meg uten at jeg snakker med henne fordi hun er bare helt utrolig egoistisk og jeg orker ikke drama eller krangling. Hadde virkelig hjulpet!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så dumt at du og søsteren din krangler. Det du beskriver høres ikke noe ålreit ut for deg, ingen liker at andre tar ting man eier uten å bli spurt først. Samtidig vil jeg si at dette høres ut som ganske normal søskenkrangling, og ganske typisk oppførsel fra en 16-åring. Så da kan du i alle fall trøste deg med at dette ikke er særlig unormalt og ofte noe som går over etter hvert som dere blir eldre.

Du spør etter hva du kan gjøre så søsteren din skal slutte å ta klær fra deg. Mitt råd er at du snakker med henne om det du opplever, når det er "fredstid". Med det mener jeg at dere bør prate en stund dere i utgangspunktet er venner og det er fin stemning. Kanskje mamma kan bli med og, bare for å høre på dere og styre samtalen litt? I fredstid er det lettere å ta imot beskjeder. Du kan prøve å si til henne hva som skjer inni DEG når hun stjeler klær og ser stygt på deg. Uten å kjefte eller klage på henne. Dette er en ganske annerledes måte å snakke på, enn å kjefte eller kritisere den andre. Bare si noe om hvordan DU opplever dette. Tenk etter hvorfor det søsteren din gjør er så vondt for deg: Blir du såra fordi hun ikke respekterer deg? Blir du lei deg fordi hun ikke gjør fine ting for deg men bare stjeler og det blir krangling? Det er ikke lett å la være å kjefte på en som nok fortjener litt kjeft. Men man oppnår ofte mer ved å roe det ned og si hva man faktisk vil ha annerledes!

Og en annen viktig ting - hva er det du skulle ønske at hun gjorde isteden? Det er viktig for henne å få høre for å ha mulighet til å endre seg. For eksempel kan du si: "Jeg blir lei meg og syns ikke at du ikke respekterer meg når du tar klærne mine uten å spørre. Jeg vil gjerne låne de bort til deg men da syns jeg du skal spørre meg først, det er viktig for meg." Eller du kan si: "Når du tar klærne mine blir jeg sint, fordi jeg mister kontrollen over tingene mine og det liker jeg ikke. Kunne du tenke deg å spørre først, da kan jeg bestemme om du får låne eller ikke."

Og på samme måte som du sier noe om hva du vil og hva du føler, kan du be henne fortelle hva hun tenker på når hun tar klærne dine, og hva som er grunnen til at hun gjør det. Kanskje hun syns de er skikkelig fine, at du har en fin stil? Det er jo bra!

Jeg håper en prat som dette vil gjøre at hun forstår mer av hvordan det er å være deg, og at dette gjør at hun endrer måten hun gjør ting på, neste gang hun vil låne klær av deg. Les gjerne noen av artiklene jeg har lagt ved, de handler om det du tar opp!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Er du god å snakke med?

Snakker sammen i kantina på skolen (colourbox.com)

Alle trenger en som er god å snakke med en gang iblant. Her får du ti gode samtaletips for å bli en som det er lett å snakke med når livet er vanskelig.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie