Hopp til hovedinnholdet

Far er fraværende og jeg får ingen penger etter jeg ble 18

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en far som alltid har vært fraværende, han sender meg kanskje en mld innimellom, men det er mest for å fortelle noe om seg selv. Mamma har pleid å få 5000kr i barnebidrag hver mnd fra han frem til jeg ble 18. Pengene ble automatisk trekt fra lønnen hans pga han nektet å betale. Jeg spurte han om vi kunne ha en ordning etter jeg ble 18 også slik at jeg kan spare til bolig o.l. Da sa han at vi skulle finne en ordning på det. I tillegg sa han at jeg skulle få 25.000kr til 18årsdagen. Jeg har ikke hørt noe mer etter det så jeg sendte han en mld. Han brukte flere dager på å svare selv om han hadde lest mld. Han kommer opp med mange unnskyldninger og lyver p sier han skal se på det. Han later også som at han ikkje skjønner hva jeg snakker om. Så nå et jeg lei og lurer på hvilke rettigheter jeg har?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist når foreldre ikke holder det de lover.  Faren din har vært mye fraværende og du har antagelig øvd deg på å ikke forvente så mye av ham.  Det er trist at det har måtte bli sånn, men antagelig ikke så mye du kan gjøre noe med.

I forhold til det økonomiske du spør om:
Foreldrene (eller andre som eventuelt har fått foreldreansvaret) har plikt til å forsørge deg økonomisk til du fyller 18 år. Dette gjelder både daglig forsørgelse og utgifter til skolegang. Lever foreldrene dine hver for seg, har den du ikke bor sammen med plikt til å betale faste underholdsbidrag til den som har omsorgen for deg. -Dette er jo slik du har opplevd at det har vært og dette følger av barnelovens § 66. Barneloven bestemmer videre at dersom du etter at du har fylt 18 år vil 'fortsette slik skolegang som må regnes som vanlig', har du krav på bidrag inntil du har avsluttet skolen (§ 68). I praksis betyr dette at du som hovedregel har krav på forsørgelse inntil du har avsluttet videregående skole, dersom dette ikke ville være urimelig ut fra dine foreldres økonomiske stilling. Det er svært sjeldent at det blir pålagt foreldrene bidrag etter at man har fylt 20 år. Til universitets- eller høgskoleutdanning kan man normalt ikke regne med at foreldrene vil bli pålagt bidrag. Men det er selvfølgelig ingen ting i veien for at foreldrene dine på frivillig basis deltar i finansieringen av studiene dine.   Hvis du har flere spørsmål om barnebidrag kan du ta kontakt med NAV.

Du kan jo prate med mamma om det med hvordan dere kan gjøre for at faren din skal bidra videre, og samme prate med familievernkontor eller NAV om dette. 

Faren din burde ta ansvar selv, men det greier han tydeligvis ikke.  Det skjønner jeg du blir lei av.  

 

 

Vennlig hilsen jurist og  helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Skilsmissen - noen erfaringer

Skilsmisse

KJÆRE MAMMA OG PAPPA

Jeg vil bare fortelle at det er mye vanskeligere å oppleve en skilsmisse enn det dere tror.

Kanskje du kan skrive et brev eller e-post til foreldrene dine og fortelle hvordan du har det? Les andres erfaringer og del dine meninger under artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie