Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et stort ansvar.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mamma studerer for øyeblikket lenger borte og har egen leilighet der, hun kommer noen ganger på besøk. Og jeg er veldig glad i henne. Pappa jobber veldig mye på pizza resturant, til 23.00 og 22.00. Derfor har jeg ansvaret for meg og søstra mi (5 år). Sånn har det vært siden sommeren 2015. Men føler meg som en voksen, er det vanlig å føle seg som en voksen? Får lite fritid i tillegg, og må alltid ta med søstra mi om jeg må noen steder. Mamma mener at hun ikke vil at en fremmed skal passe søstra mi, og vi har ikke familie her heller.. Er dette normalt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.

Jeg forstår ut fra det du forteller at du har et stort ansvar hjemme for søsteren din og deg selv.

I en alder av 13 år er det for tidlig at du føler deg som en voksen og at du har så stort ansvar. Jeg tenker at du har blitt litt " voksen" av alt ansvaret du har.

I din alder skal de voksne ha hovedansvar, og ungdom kan hjelpe til og ha noe ansvar. Ungdomstiden skal være en tid for å utvikle seg fra å være barn til å bli ungdom og etterhvert voksen, men også for å være med venner og ha fritid til å drive med aktiviteter.

En del ungdommer har en del ansvar, noen har mye og noen alt for mye ansvar, slik det høres ut som at du har.

Jeg tenker at man kan vokse på det å ha ansvar, men det er viktig at barn og ungdom ikke får så stort ansvar at de ikke får tid til å være barn/ungdom.

Det er også viktig at de voksne forstår at selv ungdom som er flinke og som tar ansvar har behov for omsorg, og for å føle at de blir tatt vare på. Du skriver at du er veldig glad i mammaen din, og jeg vil tro at du savner henne i hverdagen?

Videre forteller du at mammaen din studerer, og det er flott. Hun gjør kanskje dette for at dere som familie skal få det enda bedre?

Pappa jobber og det er nødvendig. Imidlertid må de voksne sørge for at barna har det bra, og jeg tenker at det er uheldig hvis barn/ ungdom er mye overlatt til seg selv.

Du er sikkert en kjempeflott jente som klarer å ta vare på søsteren din, men jeg tenker at dette IKKE skal være din oppgave i det daglige.

Foreldrene dine bør finne en løsning hvor en voksen tar hånd om dere når foreldrene dine ikke er hjemme på kvelden.

Jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine om dette. Du sier jo at du er veldig glad i mammaen din, og hun er sikkert veldig glad i deg. Jeg håper at dere har et forhold som gjør at dere kan snakke sammen om dette.

Kan hende vet ikke mammaen din hva du egentlig tenker og føler i forhold til å ha så mye ansvar.

Hvis du ikke vil snakke med foreldrene dine så kan du snakke med helsesøster på skolen eller en lærer.

Jeg håper at familien din finner en løsning, slik at du ikke må ha så stort ansvar.

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie