Hopp til hovedinnholdet

Mamma blir sur når jeg ikke gjør det hun ber om å straffer meg ved å ikke snakke med meg.

Jente 16 år
 

Spørsmål

For to år siden valgte mamma å skaffe seg en hund. Jeg jobber veldig hardt med skole, samtidig som jeg prøver å ha et normalt liv med venner. På grunn av dette er jeg veldig ofte sliten, og vil bruke den tiden jeg har til overs sånn som jeg vil. Av og til føler jeg bare ikke for å gjøre noe annet enn å slappe av med Netflix feks. Jeg går i tiende å eksamenstida er rett rundt hjørnet, og jeg er inne i en periode med mye stress. Jeg hadde bursdag for ikke så lenge siden, og i dag har vi planlagt å feire i dag med familien. Hun kom inn på rommet mitt og spurte meg om jeg kunne gå tur med hunden på fjellet, fordi hun ikke har tid pga bursdagen. Det høres kanskje litt feil ut at jeg ikke går tur med hunden i dag, men hun spørr meg ofte om jeg kan gjøre det, og når jeg sier at det ikke passer blir hun sur og prøver å straffe meg ved å ikke snakke med meg. Jeg vil regne dette som en type hersketeknikk. Hvordan kan jeg få henne til å slutte og forstå? Jeg har prøvd å snakke med henne...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Jeg syntes ikke det høres helt greit ut at moren din ikke snakker til deg fordi at hun er sur. Du sier at du har prøvd å prate med henne om dette, men at det ikke fungerer. Jeg syntes kanskje du skal prøve igjen. 

Jeg tror det er viktig av deg å vise forståelse når dere snakker om dette. Det er kanskje ikke helt urimelig at moren din forventer at du skal hjelpe til hjemme, det som imidlertid er problemet er måten hun velger å takle dette på når du ikke orker. Det syntes jeg du skal forklare. Vis forståelse for at hun har behov for litt hjelp, men forklar at du innimellom trenger litt tid til å koble ut og at du ikke liker den reaksjonen hun får når du ikke orker å hjelpe til. Kanskje kan dette bli bedre om dere snakker ordentlig sammen. Hun kan kanskje bedre forstå ditt behov for å slappe av og gi deg tid til dette og du kan kanskje prøve å hjelpe litt ekstra til hjemme når du har overskudd til det. Prøv også å forklar at det å ikke snakke sammen fordi man er sinte på hverandre ikke er en særlig god løsning for deg og at dette kun fører til mer irritasjon.

Jeg legger ved en artikler jeg tror vil være nyttig for deg å lese. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie