Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få bestemme over pengene mine?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og mor er ikke akkurat nære, vI begge teller ned dagene til jeg er ferdig på vgs og flytter hjemmefra. Jeg har ikke brukt en jævla krone av komf-pengene mine, og er lei av å spille spillet hennes med hver gang jeg fornærmer henne eller ikke oppfører meg 100% korrekt etter hennes standarder prøver hun å komme innpå meg ved å ta ifra meg iPad'en som familien deler! Så jeg spurte om jeg kunne kjøpe en selv for komf-pengene så jeg slipper å leke med hennes forsøk på å trene meg som en hund! Fikk nei ofc. Så jeg lurer på om det er noen vei jeg kan gå i rundt henne for å få kloa i arven min og sparte penger? btw pappa er død så han kan ikke hjelpe noen lengre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til ung.no
 
Det høres ut for at du og moren din synes det er vanskelig å snakke sammen på en god måte uten å komme i konflikt. Det er slitsomt og ha det på den måten både for barn og voksne.
 
Jeg foreslår at du snakker med helsesøster på skolen og forteller henne hvordan du har det. Hun kan kanskje innkalle deg og moren din til en felles  samtale slik at dere kan snakke sammen med en nøytral person til stede. På denne måten kan dere få til en avtale om bruk av Ipad og penger. Det er slitsomt å bare gå å vente på å kunne flytte, kanskje kan dere finne ut av det med hverandre.
 
Når det gjelder disponering av egne penger så sier Vergeloven § 12 "En mindreårig råder selv over midler han eller hun har tjent ved eget arbeid eller virksomhet etter fylte 15 år, eller som vergen eller andre har latt den mindreårige få til egen rådighet, samt normal avkasting av slike midler...."
Les videre på artikkelen jeg legger ved.
 
Lykke til videre

Vennlig hilsen

Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie