Hopp til hovedinnholdet

Jeg og storebroren min må ordne alle ting hjemme mens mamma ligger og ser på TV - og det er vanskelig å snakke med mamma om at vi syns dette er for slitsomt. Hva kan vi gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål. Hjemme så ligger mamma bare i sengen og ser på Netflix og slikt. Hun ligger bare og sjefer rundt på oss og beordrer oss rundt. Det er greit at vi hjelper til i huset ogsånt, men når det alltid er jeg og storebroren min som tar vare på småsøsknene våre og rydde, vaske, lage mat, handle osv.. Blir det veldig slitsomt med tanke på at vi har skole og trening vi må prioritere. Vi har prøvd og snakke med henne om det, men hun blir alltid bare sur på oss. Det er veldig vanskelig og snakke med henne om det. Hva kan vi gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du forteller høres det ut som at du og broren din har for mye ansvar i huset og jeg skjønner at det er vanskelig for dere. Selv om det er bra at store barn hjelper til hjemme med både småsøsken, middagslaging og rydding er det de voksne som har ansvaret, og en slik hjelperolle kan ikke gå på bekostning av ditt hverdagsliv som barn.

Hvis du og storebroren din mener at dette har gått for langt og at det går ut over hverdagen deres med skole, lekser og trening, mener jeg at dere bør si ifra om det til en annen voksen.

Nå vet ikke jeg noe om hvordan mammaen deres har det - jobber hun på dagen, eller er hun hjemme? Er hun frisk eller syk? Er hun alene med dere, og hvordan er økonomien deres? Mange slike ting spiller inn. Hvis dere har forsøkt å si ifra til mamma på en ordentlig måte at dere ønsker endring uten å føle at det hjalp, må dere prøve noe annet.

Hvis dere føler dere veldig alene og ikke blir forstått eller sett av mamma, kan dere for eksempel ta kontakt med helsesøster på skolen dere går på. Hun kan prate med dere og lytte til det dere har å si, og hun kan guide dere videre når hun får en oversikt over situasjonen deres. Da er det viktig at dere forteller så mye dere kan, om hvordan dere opplever det hjemme. Noen ganger (og hvis barna vil) kan helsesøster kalle inn foreldre til en felles samtale, og da kan man løst opp i en del ting når alle prater sammen med litt hjelp fra en utenforstående. Og husk at hvis ikke helsesøster selv er den rette til å hjelpe dere, vet hun hvem som kan. Hun har oversikt over hjelpeapparatet.  Nå er det skoleferie og kanskje vanskelig å få tak i helsesøster. Men det finnes lignende hjelp å få på helsestasjon for ungdom, og dette er et sommeråpent tilbud. Sjekk ut åpningstider på den lokale helsestasjonen der du bor!

Jeg ønsker deg lykke til, håper du får det bedre hjemme snart. Jeg legger ved link til info om helsestasjon for ungdom og helsesøstertjenesten.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie