Hopp til hovedinnholdet

Mamma lar meg ikke farge håret, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 14 år og jeg har lyst til å farge håret mitt, men mamma og pappa, spesielt mamma, nekter meg. Mamma sier at jeg kommer til å angre og at jeg kommer til å bli avhengig. Jeg kjenner jeg blir irritert når hun sier jeg kommer til å angre fordi hun tror at jeg har samme klessmak som det hun har men det har jeg ikke. Jeg har flere ganger sagt at jeg har lyst til å skifte klesstil og bli litt mer "rocka", men hun hører liksom ikke på meg. Jeg har prøvd å forklare henne om at jeg virkelig har lyst til å farge håret, og kanskje få to hull i ett øret. Men hun vil bare ikke forstå! Hun sier at det blir for "harry" og at hun hadde blitt flau over meg hvis jeg hadde farget håret eller fått et til hull i øret. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg skjønner godt at dette er noe som irriterer deg. Man ønsker jo selvsagt å bestemme slike ting selv. Likevel er det viktig å huske på at det er moren din som er ansvarlig for deg, og at det er hun som bestemmer over flere ting i livet ditt. 

Jeg vil råde deg til å legge frem ønskene dine på en ryddig og gjennomtenkt måte. Om du viser at hårfargingen er noe du har tenkt godt over er det kanskje større sjanse for at hun lar deg gjøre det. Forklar hvorfor dette er viktig for deg. 

Om hun ikke lar seg overbevise, så kan det rett og slett være at hun mener at du er for ung. Da kan det nok være greit å la temaet ligge til du har blitt litt eldre, og forsøke på nytt da;)

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie