Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig for meg å fraskrive meg farskapet?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! for 4-5 mnd siden hadde jeg tilfeldig sex med ei jente. Dette gjentok seg 3 ganger innen kort tidsrom. Hun fortalte meg at hun brukte prevensjon, viste meg til og med pakken (jazmin) Nå i dag fikk jeg beskjed om at jeg skal bli pappa!!!!!! Jeg føler meg direkte lurt og brukt! jeg er ikke i noen posisjon hverken økonomisk eller livet jeg lever i dag til å ha en unge. Er det mulig for meg å skrive fra meg ungen på noen måte? Slik at jeg slipper all den gjelden som kommer osv? Hun bor altfor langt unna til at jeg har noen mulighet til å bli kjent med ungen på noen måte. Hun krever at jeg skal skrive under på papirer ang bidrag osv osv. Hva kan jeg gjøre??? Jeg vet at "gjort er gjort", men jeg er nødt til å finne en løsning. Håper dere kan hjelpe meg. Mvh Bekymret "far"

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden dere ikke er gift, må farskapet erklæres. Dette følger av barneloven § 4. Dette skjer ved at far skriftlig eller ved personlig oppmøte erklærer seg som far til barnet enten under svangerskapet eller etter fødselen. Hvis du ikke selv erklærer farskap er det slik at det offentlige etter regelen i barneloven § 5 har et ansvar for å få fastsatt farskapet. Du kommer nok derfor ikke unna farskapet for barnet. 

Jeg vil også gjøre deg oppmerksom på at barnet, når det blir 18 år, har rett til å skaffe seg kunnskap om hvem som er dets biologiske far, jf. barneloven § 6 a

Jeg forstår godt at du får litt panikk og tenker på hvor mye dette barnet vil koste deg. Men når det er ditt barn så har du et ansvar for å bidra økonomisk, og jeg håper at dere kan klare å komme frem til en løsning som funker bra for dere. 

Jeg håper det ordner seg! Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie