Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få støtte av NAV når jeg blir 18 år? Og har jeg rett til arv etter faren min?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Siden foreldrene mine er skilt, faren min er gift på nytt og har barn og jobber, moren min er kun religiøs gift (muslimsk) og har fått nye barn, er gravid og jobber ikke men brukt nav nesten hele livet -- hvem er det som da arver det etterlatte av faren min? Kona hans, de nye og yngre barna han har med den nye kona si, eller meg (den eldste av alle "barna") og søskene mine? Den nåværende "ektefellen" til mor er ikke registrert med lovlig opphold i norge... 2. Hvis en av foreldrene mine dør og de fremdeles har f.eks. lån til bil eller hus - og jeg ikke har noen muligheter til å betale - må jeg da betale resten av lånet deres, eller slettes det? Og siden vi har skikkelig dårlug økonomi hjemme, kan jeg når JEG blir 18+ år og fremdeles bor hjemme (eller evt. flytter ut) få økonomisk støtte fra f.eks. nav eller andre uten at det regnes som lån jeg må betale tilbake? For jeg har så og si ingen av familien min som da kan hjelpe meg økonomisk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Du skriver ingenting om du går på skole eller er i jobb.  Hvis du fremdeles går i videregående skole er det Lånekassen som en kan søke økonomisk hjelp fra.  Du kan også søke om bidrag hvis du er over 18 år og går på videregående skole.

Holder du på å søke jobb?  Se nav.no for gode råd og tips til unge og jobbsøkende.  Bruker du Facebook kan du også sjekke ut NAV Jobblyst.  Absolutt siste utvei når du blir 18 år er å søke om økonomisk sosialhjelp.  Dette er ment som en midlertidig løsning i påvente av at du kan forsørge deg selv. 

I forhold til spørsmålet ditt om hvem som har arverettigheter etter faren din er svaret at du har rett til arv etter din far. Men du arver ikke alt han etterlater seg. Arv etter faren din vil bli fordelt mellom deg og dine søsken. Men også hans nye kone har rett til arv hvis ekteskapet hun har inngått med din far er gyldig etter den norske ekteskapsloven.

Hvis din far går bort og etterlater seg gjeld på boligen sin så må du og de andre arvingene også overta gjelden hvis dere har lyst til å beholde boligen. Gjeld blir ikke automatisk slettet selv om den som er ansvarlig for gjelden dør. Hvis dere i et sånt tilfelle ikke hadde overtatt gjelden ville banken kunne ha solgt boligen for å dekke inn lånet.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no og juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arveregler

Jente leser et dokument (colourbox.com)

Står du oppført i testamentet til en person som er død, er du arving. Du er også arving dersom det står i arveloven at du som barn, forelder eller lignende er det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie