Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at foreldrene mine alltid skal måle meg opp mot broren min, og jeg er så lei av det.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er så sinnsykt lei av å bli sammelignet med broren min, han er to år eldre enn meg, og går på idrettslinja. Vi driver med samme idrett og foreldrene mine sier at jeg må bli mer som han. De sier at jeg må trene mer, spise bedre etc..men greia er at jeg trener hver dag, og spiser/drikker nesten aldri noe usunt og hvis jeg gjør det er broren min med. Foreldrene mine sier også at jeg må trene like mye som han for å bli bedre og masse sånne ting. Jeg føler at de alltid skal måle meg opp mot han og jeg er så lei av det. Jeg har tenkt å søke på samme skole som han går på til neste år, men foreldrene mine sier at da må jeg trene enda mer og lære av han. Idag kom pappa bort til meg og bare "jeg hørte du ville søke på den skolen, jeg vet at før broren din gjorde det trente han mye mer" men jeg trener jo allerede hver dag, men da sier ham bare at det ikke gjør noe å trene to ganger om dagen, det gjør jo broren din.Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du er lei av å bli sammenlignet med broren din, og beskriver godt hvordan du opplever det. Jeg forstår godt at du opplever å bli lei. Foreldrene dine har store forventninger til deg, og du føler du blir målt opp mot han. 

Det er mange ungdommer idag som føler et stort press hjemmefra, både skole- og idrettsprestasjoner. Jeg tenker at det er viktig at foreldrene dine får vite hvordan du føler det. Kanskje er de ikke klar over at de gjør det de gjør, eller at du føler at du hele tiden blir målt opp mot broren din. Prøv å finne et tidspunkt der dere har god tid og der dere i utgangspunktet har det fint sammen. Da er dere mer innstilt på å lytte og ikke på kjefting. Fortell dem det du har skrevet her til oss og si hva det gjør med DEG når de legger et press på deg. Og si hva det gjør med deg når de sammenligner deg med broren din. 

Å ta en slik prat om noe vanskelig kan være veldig utfordrende. Hvis du syns det blir for utfordrende å prate med dem alene, kan du søke hjelp av en utenforstående fagperson. Dere kan få hjelp til å snakke sammen på familievernkontoret.Nærmeste familievernkontor finner du på bufetat.no. Tilbudet er gratis. Du kan også oppsøke helsesøster å fortelle henne hvordan du opplever denne sammenligningen. Hun kan være til god støtte, og hun kna også være med i samtale med foreldrene dine. 

Jeg håper du får pratet med dem og at du føler det blir bedre!

Legger ved noen artikler.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie