Hopp til hovedinnholdet

Redd for at mammaen skal bli syk og dø

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Min mamma røyker. Hun røyket før jeg ble født men røyket ikke da hun var gravid. Hun startet igjen da jeg var rundt to. Jeg prøver å vise henne at jeg er veldig i mot at hun røyker, men prøver å ikke direkte mase på at hun skal slutte. Vet at det kan være vanskelig siden det er en avhengighet. Da vi var i København i sommer telte jeg at hun røyket 10 røyk den ene dagen. Jeg er flau over henne når jeg er med venner og hater at hun "skal gå ut på trappa" hele tiden. Røyk er en veldig stor kostnad og det er ikke noe sunt. Håper at hun vet det. En gang leste jeg en sak om en mann som røyket. Han hadde røyket i mange år. Han fant ut han hadde lungekreft og var i ferd med å dø. Mine besteforeldre døde før jeg ble født. De var foreldrene til mamma. De døde før de fylte seksti. Begge to røyket og begge to døde av hjerte/lungesykdommer. Jeg er så redd for hva som kan skje mamma.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er bekymret for mammaen din som røyker, og det skjønner jeg. Du høres ut som en veldig klok og reflektert jente som kjenner til den økte helserisikoen røyking innebærer. Du er redd for at mammaen din skal bli syk og har veldig lyst til at hun skal slutte.  

Først må jeg bare si at mammaen din er heldig som har en datter som bryr seg og som har lyst til å hjelpe. Ofte er det slik at det er vanskelig å slutte å røyke hvis man ikke selv vil det selv. Nå vet jeg ikke om moren din ønsker å slutte eller ikke, men dette er noe du eventuelt kan spørre henne om.

Jeg tror det er viktig at du lar mammaen dine ta ansvaret for egen røykeslutt. Du er et barn og skal ikke ha ansvar for dette. Men siden mammaen din sin røyking bekymrer deg veldig, syns jeg det er viktig at hun er klar over dette. Jeg er sikker på at hun ikke ønsker at du skal gå rundt å være redd for at hun skal dø. Kanskje du kan fortelle henne hvorfor du ønsker at hun skal slutte?

Vi på Slutta vil veldig gjerne hjelpe mammaen din med å slutte å røyke. Hun kan ringe oss på 800 400 85 eller chatte med oss. Hun kan også lese om tips til røykeslutt her.Det er ikke sikkert at mammaen din kommer til å slutte å røyke med en gang selv om du gjerne vil det. Noen røykere må bruke litt tid på røykeslutten sin.

Du kan også fortelle mammaen din om at på Den Store Sluttedagen. 24. oktober skal mange voksne slutte å røyke. Dere kan se mer om arrangementet her.

Jeg håper at du etterhvert slipper å gå rundt å være så bekymret for mammaen din, for det kan være både slitsomt og skremmende.


Vennlig hilsen Slutta 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie