Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre sjekke sønnens meldinger på facebook eller snapchat?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

har foreldre låft og skjekke gjennom sønnens sine melinger på facebook elle snapchat ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Barn har en lovfestet rett til privatliv. Dette står i barnekonvensjonen art. 16. Det betyr at foreldre ikke uten videre kan sjekke barnas meldinger på facebook eller snapchat.

Noen ganger kan imidlertid retten til privatliv "kræsje" med foreldrenes plikt til å ta ansvar for sine barn. Barnas rett til privatliv og selvbestemmelse øker med alderen, slik at jo nærmere en ungdom er myndighetsalder (18 år), jo mer skal til for at foreldre kan innvadere ungdommens privatliv. Det er først når foreldre har grunn til å være bekymret for at barnet/ungdommen kan være utsatt for noe som er skadelig at de kan sjekke slike meldinger. Foreldrene kan altså ikke gjøre dette av egen nysgjerrighet, men bare i tilfeller hvor det gjøres i barnets/ungdommens interesse.

Dersom du opplever at foreldrene dine grunnløst innvaderer ditt privatliv anbefaler jeg at du forsøker å snakke med dem om dette. Prøv å sette ord på hvilken betydning det har for deg å kunne være fri til å snakke med jevnaldrede uten å måtte tenke på at det du skriver skal leses av foreldrene dine. Samtidig bør du oppfordre foreldrene dine til å sette ord på hva som er deres bekymring. Kanskje det er enklere for dem å stole på deg dersom dere kan ha en mer åpen dialog?

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie