Hopp til hovedinnholdet

Fosterforeldrene mine kjefter på meg og foreldrene mine bryr seg ikke om meg.

Jente 18 år
 

Spørsmål

jeg lurer på hva man kan gjøre hvis man bor i fosterhjem hos onkelen og tanten min og jeg får kjeft nesten vær gang jeg griner, jeg fikk til og med kjeft av tannen min for att jeg gren når Hunden min døde er det greit. jeg syntes også att det er vanskelig og ha en far som ikke bryr seg om meg jeg har ikke sett han på flere år, når jeg var liten og han skulle hente meg på sfo Møtte hann nesten aldri opp. ifølge mammaen min ble det slutt mellom dem før jeg ble født pga han var utro. jeg har lest på nettet att han har skakt att han har bare 1 barn som er løgn siden jeg vet hat jeg har minst 4 halvbrødre. når jeg er hos mammaen min i feriene oppfører hun seg veldig ofte dårlig. jeg kan ikke unngå og møte henne siden hunn er naboen til bestemoren min som jeg er veldig glad i. hos mammaen min har jeg 3 hunder og 5 katter som jeg er glad i som jeg ikke vil miste kontakten min med dem heller. dyra hjelper meg når jeg er trist pga mammas oppførsel hun bor i et annet sted enn meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss. Det er bra du tar opp dette.  Det er første skritt på veien til å få gjort noe med det, og det kan være mulig!

Det er tydelig at du ikke har det bra akkurat nå. Du opplever å ikke bli tatt vare på og tatt på alvor av din tante og onkel som du bor i fosterhjem hos. Du har en pappa som har skuffet deg både som liten og nå når du er eldre. Du har heller ingen kontakt med han. I tillegg mener du at din mamma oppfører seg dårlig mot deg når du er på besøk hos henne i ferier. -Det var mye å måtte forholde seg til!

Siden du bor i et fosterhjem er det antakelig slik at din mamma og pappa ikke klarte å ha omsorg for deg. 

Hva du kan gjøre når fosterforeldrene kjefter mye og ikke er ålreite med deg:

Hvis du har en sak i barnevernet kan du ta kontakt med dem og fortelle hva som foregår i fosterhjemmet. Du kan lese om ettervern for barnevernsbarn på regjeringen.no.  Hvis ikke barnevernet lenger er inne og du har en avtale om ettervern med dem, kan du prate med for eksempel helsesøster på skolen din om dette. Familievernkontor kan også kontaktes for å gi hjelp til bedre kommunikasjon hjemme. 

Har du prøvd å snakke med fosterforeldrene dine? Kanskje trenger de å høre hvordan du har det og hvordan det er å være deg i alt det vanskelige. Kanskje har de mulighet til å oppføre seg på en litt bedre måte og tåle at du du viser at du er lei deg. Noen har litt vanskelig for å møte andres tristhet på en bra måte, men det er mulig å bli bedre.  

Ta en prat med noen uansett:

Du har opplevd mye vondt i livet ditt. Jeg tenker at det kan være lurt å snakke med noen om alt det som har skjedd med deg. Jeg vil råde deg til å gå på helsestasjon for ungdom der du bor. De kan hjelpe deg med å finne en psykolog eller andre du kan snakke med. Det vil være godt for deg å ha en å fortelle alt til og dele alle de vanskelige tankene med.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie