Hopp til hovedinnholdet

Hva har foreldre lov til og ikke, når det gjelder husarrest?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Det jeg lurer på er husarrest. For det første: hvor lenge kan foreldrene mine gi meg husarrest? For det andre:kan stefaren min gi meg husarrest (jeg ser han bare annenhver helg og har ikke mye kontakt med han, men han blir fort sur og gir meg for husarrest) For det tredje: kan foreldrene mine holde meg inne hvis jeg bare skal til en venn? For det fjerde: hva kan skje med dem hvis de både gir meg fysisk avstraffelse (at de slår meg osv) og psykisk avstraffelse (at de gir meg husarrest, trurer med å gjøre det osv)? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skal forsøke å besvare alle spørsmålene dine.  

Det er ingen lover eller regler som sier noe konkret om husarrest. Om husarrest er greit eller ikke, kommer an på hva du mener med det. Foreldrene dine kan for eksempel si at du bør være hjemme på ettermiddagene for å gjøre lekser dersom du ikke vil gjøre lekser. Eller hvis du har vært mye ute på kvelden og det har skjedd mye tull, så kan de si at du må være litt mer hjemme. Du forteller om en venn som de ikke gir deg lov til å besøke. Hvis dette er en person foreldrene dine mener at du ikke har godt av å være sammen med og det er en god grunn for dette, så kan de holde deg vekk fra denne vennen. Slike ting har de rett til å bestemme, ifølge en lov som heter barneloven. Den sier at foreldre kan ta avgjørelser for barnet sitt så lenge det er til barnets beste.

Men husarrest som straff ved å sperre barn inne i huset er ikke greit. Det er ikke til barnets beste! Det er for eksempel ikke lov til å låse et barn inne på et rom. Foreldre skal heller ikke utsette barn for psykisk skade, for eksempel skremme, ydmyke eller krenke barnet.

En steforelder har ikke de samme rettighetene som dine biologiske foreldre. Men når han er i samme hus som deg er han på en måte en voksenperson som er i kontakt med deg, og du må forholde deg til det. Men hvis du ønsker at det skal være moren din som tar avgjørelser som angår deg, og ikke stefaren din, syns jeg du skal snakke med moren din om det. Dette syns jeg du skal få være med å bestemme, ettersom du er 15 år. Du har rett til å bli hørt og tatt hensyn til i en slik sak.

Du spør også hva som kan skje med foreldrene dine om de straffer deg fysisk eller psykisk. Til det vil jeg svare, at det i barneloven (paragraf 30) også står klart at verken fysisk eller psykisk avstraffelse av barn er tillatt. Ikke i oppdragelse eller på noen annen måte. Så hvis du opplever dette hjemme må du si ifra til noen. Du kan for eksempel ringe alarmtelefonen for barn og unge.

Jeg håper dette ga svar på dine spørsmål! Jeg legger også ved noen artikler som handler om det du tar opp.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie