Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at familien min ikke bryr seg om meg i det hele tatt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler at familien min ikke bryr seg om meg i det hele tatt. Og jeg er for redd for å spørre dem, så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om høres vanskelig ut. Alle barn har rett til å få støtte og kjærlighet av foreldrene sine. Alle barn skal oppleve å bli hørt og sett, og alle barn skal føle at foreldrene bryr seg om akkurat dem og er opptatt av hvordan de har det.

Du forteller at det ikke er sånn for deg, og at du er redd for å spørre dem om ting. Du skriver ingenting om hva som får deg til å bli redd. Nå kjenner ikke jeg til situasjonen hjemme hos deg, men jeg tenker at dette må du få hjelp til å finne ut av. Kanskje er det noe mamma og pappa strever med som gjør at de ikke har overskudd til å bry seg nok om deg og evt dine søsken. Eller kanskje er de sinte for noe som ikke har med deg å gjøre, men som går ut over deg fordi de ikke klarer å sortere. Selv om voksne har problemer er det ikke OK at det går ut over barna. Da må de voksne bli oppmerksomme på det som skjer og søke hjelp for å få det bedre selv, slik at de kan være gode nok foreldre. Jeg anbefaler deg at du tar kontakt med noen som kan snakke med deg videre om det som skjer hjemme.

Er det for eksempel noen andre voksne du stoler på som du kan snakke med? Det kan være en start. Du bør også si noe til de på skolen! På de fleste skoler finnes det en helsesøster. Ta kontakt med henne og fortell hvordan du har det hjemme, og at du opplever at ingen bryr seg om deg der du bor. Helsesøster er vant til å prate med barn som har det vanskelig hjemme. Og hun har taushetsplikt. Hvis du vil kan helsesøster snakke med deg og foreldrene dine sammen, eller hun kan hjelpe deg videre.

Og husk: Hvis det oppstår noe hjemme som er akutt, hvis du blir redd og du trenger noen å snakke med der og da, kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge. Det er gratis å ringe Alarmtelefonen og du kan være anonym dersom du ønsker det. Ingen spørsmål er for små eller for store. Det viktigste er at du forteller det til noen når du har det vanskelig. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese, med litt tips og råd til barn som opplever lignende ting som det du forteller om.

Jeg håper du får det bedre snart. Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

- Jeg føler meg ikke trygg hjemme

Slår (colourbox.com)

Jeg har blitt slått og truet av min far, men det er en stund siden sist det skjedde. Likevel er jeg fremdeles redd og føler meg ikke trygg hjemme.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie