Hopp til hovedinnholdet

Krangler med mamma. Diskuterer først som blir til stor krangel med skriking, gråting og smelling av dører. det blir brukt stygge ord. Orker ikke mer, blir sliten av krangling. Blir så sint. Ønsker noen ganger å flytte hjemmefra. Føler at mamma ikke forstår hvordan jeg har det. Håper dere kan si meg hva jeg burde gjøre eller gi meg et tips.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har problemer med mamma, eller ikke vel problemer men vi krangler og det er store krangler. Men vi diskuterer først om f.eks. om å lufte hunden på tirsdag og det er en liten diskusjon som blir til en stor krangel med skriking, gråting og smelling av dører og stygge ord som blir brukt. dette kan skje flere ganger i uka, men ikke vær dag. Jeg bare orker ikke mer noen ganger har jeg bare lyst til å flytte hjemme fra og jeg blir så sint og jeg bare orker virkelig ikke mer. Så jeg lurte på om dere kunne gi meg et tips om hva jeg burde gjøre eller gjøre neste gang fordi jeg bare orkern ikke mer av den krangelen, jeg føler bare at mamma ikke skjønner hvordan jeg har det. så jeg håper virkelig på om dere kan si meg hva jeg burde gjøre eller gi meg et tips.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Takk for at du tok kontakt med oss i ung.noEn krangel med en nær venn eller et familiemedlem, der dere roper og skriker til hverandre av full hals, dere blir hissige, sinte og legger alle krefter i å overbevise hverandre om at det er ”jeg som har rett!”. For de fleste er det vanlige hendelser som løser seg av seg selv etter kort tid.

Du forteller at det er mamma du krangler med. Det er ofte den du er mest glad i som trigger sterkest følelser i deg og gjør det ekstra vondt når smerten kommer.

Mange ungdommer er lite meddelsom overfor sine foreldre om hva som skjer, hva de er opptatt av etc. Det gjør at foreldre kan bli engstelige og får behov for kontroll, og maser om at de unge skal delta mer hjemme (både i plikter og hygge). Mange foreldre blir kjempeprovosert av ungdommer som ikke "gidder" eller melder seg ut av familien, og så blir det krangel og masing.

Det kan være vanskelig for foreldre at ungdommen deres begynner å få egne meninger om saker og ting. Noen foreldre blir provoserte og sinna, andre blir redde, og noen blir lut lei av å være "servicestasjon 24 timer i døgnet" for noen som ikke engang er takknemlig?

Still deg spørsmålene:

    • Hva er det i kranglene dine med mamma som gjør deg så ulykkelig?
    • At hun ikke forstår deg?
    • At hun kjefter urettferdig?
    • Prøv å lytt til hva hun kjefter på, uten å svare/forsvare deg?
    • Hva er lurt å gjøre nå for at det skal roe seg?

 Notèr gjerne ned hennes anklager, så kan du kanskje svare på dem skriftlig med et lite brev til henne.

Om du og mamma ikke finner ut av det, anbefaler vi at dere sammen tar kontakt med et familiekontor . Det er gratis, de har taushetsplikt, er vant til å snakke med familier med ungdommer.

Håper dette akn være til hjelp for deg. Lykke til videre.

Hilsen Familieterapeuten.

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie