Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skuffet over meg, hvordan kan jeg ordne opp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er svært pliktoppfyllende og det er svært skjeldent jeg gjør noe galt. Men i det siste året har jeg fått nye venner som liker å drikke. Jeg føler ikke noe drikkepress, men har derfor blitt med på det. Mamma og pappa har visst at jeg har dratt på fest, men jeg har sagt at jeg så klart ikke drikker. Venninnen min har lagt ut et bilde av meg med en vodka flaske, og dette bildet har mine foreldre sett. Så når jeg kom hjem i går fra nyttårsaften så var mamma veldig sur og spurte på hva jeg faktisk har holdt på med på alle festene. Jeg ble utrolig redd for at mamma og pappa skal bli skuffet over meg, derfor fortalte jeg ikke hele sannheten. Jeg sa at av alle festene jeg har vært på har jeg bare "smakt" på rusbrus på to av festene, fordi jeg har følt drikkepress. Så sa jeg at det ikke var min flaske på bildet, men venninnen min sin. Nå er mamma og pappa kjempe skuffa over meg. Jeg har sagt unnskyld og sagt at jeg aldri skal gjøre det igjen. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei! 

Takk for at du skriver til oss. 

Du har havnet i en vanskelig situasjon og jeg forstår veldig godt at du er fortvilet. 

Jeg tenker at ærlighet varer lengst. Det er ikke sikkert at det er det at du har drukket alkohol som skuffer foreldrene dine mest, men det at du ikke er ærlige med dem. Alle kan gjøre feil, det er menneskelig og det er noe vi tar lærdom av. Jeg vil råde deg til å fortelle hele sannheten til foreldrene dine. Det vil nok helt sikkert være tøft og vanskelig der og da, men du vil få det mye lettere etterpå. Det er ikke noe godt å gå å holde ting inni seg og kjenne på dårlig samvittighet. 

Det er viktig at du husker på at en løgn ikke "redder" deg. Jeg skjønner at det kan virke greit der og da og at du kan unngå en kjip situasjon. Men hvis du lyver blir det så mye verre i ettertid, det er mye lettere om du sier sannheten med en gang. Når man lyver "baller" det bare på seg, og det blir som en ond sirkel. Foreldrene dine bryr seg om deg, og vil deg ditt beste. Jeg tror de vil prøve å forstå deg. 

Det er viktig at foreldrene dine har tillit til deg, og at du har tillit til dem. Det tar tid å bygge opp tillit, og for å få det til kreves det at man er ærlige mot hverandre og kan stole på hverandre. Har man tillit i forholdet til foreldrene sine, blir forholdet styrket og man får det rett og slett bedre sammen. 

Jeg legger ved en artikkel som du kan ta en titt på. 

Lykke til! 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie