Hopp til hovedinnholdet

Mammaen min er mye syk og dermed blir jeg som mammaen i huset. Dette gjør meg sliten.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en mor som sliter med migrene og en annen sykdom som gjør henne slapp og sliten, og hun har det ikke særlig bra. Det gjør humøret hennes dårlig og hun ligger i sengen hele dagen. Faren min jobber i utlandet så han er kun hjemme 3 dager i måneden. Mamma kjefter på meg hele tiden og blir sinna av hver minste ting. Hun truer meg og gidder aldri å kjøre meg til venner og da blir jeg utrolig lei meg. Jeg har mistet mange venner pga dette. Jeg må jo alltid være hjemme og passe på mammaen min og sørge for at lillebroren min har gjort leksene sine og at vi har alt som trengs til middag. Jeg blir også utrolig sliten og fra min vinkel virker det som om jeg er mammaen i huset. Jeg er bare 15 år, jeg har kjæreste og venner jeg vil være med i helgene og ellers. Kan ikke huske sist jeg så mamma lykkelig og det drar meg virkelig ned. Jeg sovner i tårer hver eneste natt. Stakkar mammen min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg blir berørt av å lese historien din. Både det du forteller om mammaen din som har det vondt og som du synes synd på. Men også at dette går ut over deg og ditt ungdomsliv. Du beskriver en bekymring for mamma som er belastende, samtidig med en frustrasjon fordi du må sette egne ting til side for å ta en voksenrolle du egentlig ikke er ment for. Jeg forstår godt begge at begge disse tingene er vanskelig for deg.

Det er flott at du sier ifra om hvordan du opplever hjemmesituasjonen din. Jeg syns du skal fortelle noen andre voksne det samme du har skrevet her. Det er ikke OK at barn får et så stort ansvar som det du skriver at du tar. Du skal få lov til å være sammen med venner, du skal fokusere på ditt eget skolearbeid uten å ta ansvar for lillebror, du skal få støtte og oppmuntring fra mamma, ikke kjeft hele tiden. Slike ting har du rett til som barn, ifølge en viktig lov som heter barneloven. Det er ikke ditt ansvar at mamma er syk eller at pappa aldri er hjemme. Det høres ut som at slik situasjonen er for deg nå, går det ut over din egen utvikling og da er det absolutt ikke greit. Samtidig vil jeg si at du virker som en svært snill og god søster og datter, som har sett at det er en vanskelig situasjon hjemme, og som har forsøkt å gjøre det beste du kan for å hjelpe til. Det viser at du har masse omsorg og det skal du ha respekt og ros for!

Jeg anbefaler deg å snakke med en voksen du stoler på om situasjonen din hjemme. Dette kan f.eks være læreren din, foreldrene til kjæresten din, eller et annet familiemedlem du er nære. Sammen kan dere diskutere hva som føles riktig å gjøre videre. I tillegg er det viktig at du får pratet med noen om hvordan det er å være deg! Slike vanskelige følelser du forteller om er det lurt å dele med andre slik at du kan få lettet litt på hjertet ditt og at du kan sortere vanskelige tanker og minimere ansvaret jeg vil tro at du føler på. Videre kan du alene - eller du kan få med deg denne voksne - ta kontakt med et familievernkontor, med helsesøster eller eventuelt med legen din for å få mer praktisk hjelp videre. 

Les også artiklene jeg har lagt ved under, de handler om akkurat det du tar opp her. Jeg ønsker deg lykke til og alt godt. Jeg håper det blir bedre for deg hjemme snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du mye ansvar?

Bekymra gutt (colourbox.com)

Å måtte ta ansvar kan være bra for barn og ungdom. Men hvor går egentlig grensen for hvor mye du klarer å bære på dine skuldre?

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie