Hopp til hovedinnholdet

Bekymring rundt brystkreft 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Fant akkurat ut at mamma har brystkreft. Vi oppdaget dette svært tidlig og hun skal operere om noen uker. Håper det går bra❤️ Mitt spørsmål er : er det fare for at jeg har det? Det er svært få i familien/slekta som har hatt brystkreft.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Hei kjære deg

Det var leit å høre at moren din har fått brystkreft. Men det er veldig bra at dere har oppdaget det tidliger, øker sjansen for å bli frisk. Vi får håpe og tro at det går bra.


Det er naturlig å bekymre seg mye og få mange spørsmål når man opplever noe sånt. Når det gjelder brystkreft, finnes det både typer som er arvelige, og som ikke er arvelige. En vet ikke alltid hvilken en har, spesielt ikke i starten. Men det at det "kun" er din mor som har kreft, tyder mer på at hun IKKE har en arvelig variant. Men det er viktig å huske på at en uansett "kun" arver en økt risiko for å få brystkreft. Det er slett ikke alle med arvelig bryskreft i familien, som selv blir syke!

Det er uansett svært, svært uvanlig å få bryskreft så ung alder som din. Så dette er ikke aktuelt for deg nå. Jeg vil anta at din mor blir testet for brystkreft-type etterhvert, og om det kan være arvelig.

Dersom legene mener din mor har arvelig bryskreft, vil de vurdere om en skal tilby testing til de som er i familien hennes. Dette er noe som legene styrer og vet om, og som du ikke trenger å tenke så mye på. Men dersom du vil, kan du godt ta det opp med moren din, eller din mors leger. Det hjelper ofte å få svar på det en lurer på.

Når en er bekymret, kan det være godt å snakke med noen. Du kan snakke med helsesøster på skolen, de på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din.

Jeg ønsker deg og din famile alt godt!Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene