Hopp til hovedinnholdet

Jeg opplever at mamma og pappa bruker mer tid på fosterbarna våre enn på meg og broren min

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente 13 år. Min familie er avlastere til to unger. Det er veldig koselig å ha de der men jeg føler at mamma og pappa liker de bedre enn meg de kjøper ekstra til de og blir det meste sur på meg og min eldre bror, de tar de med på forskjellige turer som de pleide aldri å gjøre med meg og broren min. Men broren min og jeg har det veldig bra og vi gjør mye med mamma og pappa men ikke så mye. Men det er bare så dumt at vi aldri har opplevd så mye som de har opplevd med foreldrene mine. Jeg blir veldig fort sjalu, lei meg og har egt ikke lyst å være hjemme. Og det er mange ganger jeg bare har lyst å si ifra til mamma men jeg tørr ikke, får da kan mamma og pappa bare si at, de ikke har hatt det så bra før de ble foster barn og at de kom hit. Og det skjønner jeg men de ungene har jo opplevd merr en det jeg har på den korte tiden de har vært her.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg syns det er kjempefint at du setter ord på de vanskelige følelsene du har i forbindelse med at mamma og pappa bruker så mye tid med de to fosterbarna som er i familien deres. Jeg mener det er helt naturlig å kjenne på både sjalusi, tristhet og avstand i en slik situasjon du beskriver. Å ha to fosterbarn i familien er både berikende og flott - men det krever mye av dere alle! Det betyr ikke at noen gjør noe feil eller at noen er slemme, men at det likevel kan bli vanskelig å ivareta alles behov i en slik familie. Og det må man snakke masse om!

Du skriver balansert om problemet du opplever. Du skriver at du kan forstå at mamma og pappa gjør dette i beste mening fordi de vil gi gode opplevelser til de to fosterbarna. Samtidig syns jeg det høres ut som at du kjenner på et savn over å få tid med mamma og pappa på den måten de får, og at dette er lett å få øye på når du ser dem gjøre ting sammen uten deg.

Du sier du ikke tør å snakke med dem om det, men det syns jeg virkelig du skal gjøre likevel! Ofte handler det om hvordan man sier ting. Jeg syns du skal forsøke å fortelle mamma og pappa hva det er du savner og hvorfor. Dette er viktig. Dette handler om deg og dine ønsker, ikke om at de gjør noe feil. Så snakk om det fra ditt perspektiv! Du trenger ikke anklage dem for å ikke være greie foreldre, eller ikke tilstedeværende. Du kan rett og slett si at du ser hvor fine foreldre de er for fosterbarna deres og at dette får deg til å kjenne at også du vil ha det slik - fordi du liker å være sammen med dem og fordi du tenker at når dere er sammen viser dere hverandre at dere er glad i hverandre og det trenger du å føle ekstra mye nå for tiden. Prøv gjerne å være litt konkret. Hva er det du kunne tenke deg mer av som ikke er der nå? Er det bare å gjøre ting eller er det også noe annet du ønsker? Mer tid til å prate? Hjelp med lekser? Finne på aktiviteter? En prat på sengekanten? Mer trøst? Osv. Hva tror du vil gi deg det du savner?

Hvis du syns det er vanskelig å starte en slik samtale kan du for eksempel vise dem svaret mitt til deg her, og dere kan snakke ut ifra det. Ikke vær redd for å være åpen om vanskelige følelser, det er helt vanlig og noe de fleste foreldre blir glade for å høre om fra barna sine! Vanskelige følelser er like naturlig og viktig som gode følelser.

Du er heldig som har foreldre som tar på seg et slikt stort ansvar det er å ta imot fosterbarn. Og de er heldige som har deg og broren din som samarbeider om dette, som forsøker å forstå og som gir disse barna muligheten til å være i en trygg familie. Og for at familien deres skal fortsette å være et fint sted for dere alle må dere snakke om hva hver og en av dere trenger. Hva dere kan bidra med, og hvordan dere har det best sammen. Hvis du tar initiativ til dette syns jeg du er modig og omsorgsfull. Det er viktige egenskaper jeg håper de andre i familien din ser og setter pris på.

Jeg ønsker deg lykke til! Les gjerne de artiklene jeg har lagt ved under. De handler om noe av det du tar opp. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie