Hopp til hovedinnholdet

Har moren min lov til å ta avgjørelser på mine vegne, uten å snakke med meg først?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Nå er jeg litt usikker på hvilken kategori spørsmålet mitt egentlig hører hjemme i, så correct me if I'm wrong :) Mine foreldre er veldig uenige om oppdragelsen på meg, og de er skilt. Det som er den store krangelen nå for tiden er om jeg, 17 år gammel, får være hjemme alene en helg. Dette gir far meg helt lov til, mens mor er veldig bestemt på at jeg skal være hos henne. Her er det jo ganske åpenbart hvem som tar mine ønsker og meninger til betraktning. Mor tar også avgjørelser som omhandler meg (byttedag, når jeg er hvor o.l.) uten å i det hele tatt si noe om det til meg, jeg får bare vite hvordan det skal være. Dette var riktignok når jeg var 16, men det er relevant. Har hun lov til å ta avgjørelser på mine vegne, og etter krangling med far for å få det som hun vil, uten å snakke med meg om det? Og kan hun nærmest tvinge meg til å være hos henne når jeg har fått lov av far til å være alene hjemme én helg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

Til tross for at du er 17 er det dine foreldre som har ansvaret for deg til du er myndig. Det som er din utfordring er at dine foreldre ikke er enige og klarer å samarbeide. Det er vel vanskelig nok at det er uenige men det høres også vanskelig ut at du føler deg overkjørt.

Selv om det er dine foreldre som fortsatt har ansvaret for deg, så sier også barneloven at du skal få stadig mer medbestemmelse. Vet du hvorfor more din har en slik holdning? Er det fordi hun ikke stoler på deg? Har du spurt henne om hvorfor hun ikke har tillit til deg? Noen foreldre strever veldig med å godta at barna blir større og mer selvstendige. Mange tenåringsforeldre er også redd for at barna deres skal utsettes for noe skremmende eller farlig. Det er mange historier om hus som blir rasert av ungdom som finner ut av at noen er hjemme alene. 

Det er viktig at dere snakker sammen om hva dere er redde for. Dere er sikkert usikre på ulike ting. Det er også viktig å tenke på dere er glade i hverandre og innerst inne vil hverandre vel.

I og med at foreldrene dine ikke klarer å finne en løsning sammen er det kanskje lurt å ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. Der kan dere alle tre i felleskap får hjelp til å snakke sammen og få hjelp til å bli enige. Der har du også krav på å bli hørt.

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie