Hopp til hovedinnholdet

hvordan snakke med egne foreldre om overvekt 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! I mange år har foreldrene mine slitt med overvekt. Pappa bestemte seg for ett år siden å spise litt sunnere og trene. Dette fungerte bra. Han trente ofte på morgen før jobb og gikk ned flere kilo. Han var veldig stolt over det han hadde klar, men han hadde fortsatt en lang vei å gå. Så kom sommeren og han bestemte seg for å ta fri da vi dro til huset vårt i Spania og at han skulle starte opp igjen på høsten; noe som aldri skjedde. Han har gått opp de kiloene igjen i løpet av de siste halvåret. Disse er heller ikke så opptatt av kosthold og glad i å ta seg et glass øl i helgen. Jeg er bekymret for helsen deres og er redd for å snakke med disse om dette. Jeg snakker mye med min mors søster (glad i å trene), men heller ikke hun har klart å overtale mamma. Jeg er redd for helsen deres og har lyst at de skal leve så lenge som mulig. Hvordan bør jeg snakke med dem for at de skal forstå alvoret? Mye pga. fam.lignende problemer da min overvektige farmor har fått påvist brokk i magen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!
Takk for at du skriver til ung.no!
Jeg har forståelse for at du er redd for helsen til dine foreldre siden de begge to er overvektige. Men faren din har faktisk klart å gå ned mange kilo selv om han har lagt dem på seg igjen. Og det er dette vi ser alltid, at det nytter ikke å slanke seg i noen uker/måneder og så gå tilbake til gammel livsstil og kosthold igjen. Om varig vektreduksjon skal oppnås er det nødvendig å legge om hele kostholdet og livsstilen. Ikke det at de ikke kan skeie ut en gang i blant, men et kreves å være opptatt av hva de putter i munnen hele tiden.
Nå skriver ikke du noe om hva de spiser og hvordan kosthold de har og heler ikke hvor aktive de er, men jeg aner at kostholdet kanskje er det sunneste? Om de tar seg en øl i helga spiller ikke så stor rolle om de lever sunt ellers i uka og til vanlig. Spørsmålet ditt er hvordan du skal snakke med dem om dette? Det enkleste er ofte det beste og jeg tenker at om du bringer kosthold, livsstil og aktivitet på banen kan du være ærlig. Start med å rose faren din som gikk ned flere kilo og som også var fysisk aktiv og at du syntes det var flott gjort. Kan de tenke seg å prøve dette igjen?? Du kan også si at du er redd for helsen og at du ønsker at du skal ha dem i god form så lenge som mulig. Kan du snakke med dem om hva og hvordan de bør spise. Og at dere prøver å finne fram til oppskrifter osv sammen?
Berit Nordstrand har gitt ut en bok som heter "12 uker til et sunnere liv og en smalere midje" hvor det er gode oppskrifter for hver uke hva de kan spise og mange gode tips. På nettsidene til Grete Rohde er det også masse gode oppskrifter og tips å få for et sunnere liv. For at de skal gå ned i vekt og klare å bli der, kreves det selvfølgelig viljestyrke og tålmodighet samt en varig omlegging av kostholdet. Om det er vanskelig å legge helt om med en gang, går det an å kutte ned på produkter som gir mye energi  som en start.
Finnes det for eksempel en Tjukkasforening der dere bor er det en god ide å bli med for å komme i aktivitet. Her er det bare snakk om å kunne gå i sitt eget tempo, men å delta sammen med andre for å få et sosialt fellesskap. Eller at dere kan gå sammen og at du også kan være med sammen med dem?
Kan dette være til hjelp? Ønsker deg og dem også lykke til og håper du lykkes!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie