Hopp til hovedinnholdet

Moren min blir svært lett irritert og sint. Ofte tyr hun til trusler også. Nå i det siste har jeg følt meg veldig depressiv noe som har ført til selvskading. Hva jeg kan gjøre for å få det bedre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 16 år som har problemer hjemme, og dette har jeg hatt så lenge jeg selv husker. Moren min blir svært lett irritert og sint. Om jeg for eksempel ber om stillhet for å kunne øve eller gjøre lekser, så er det første hun gjør om hun blir oppgitt eller sint å kaste og ødelegge ting. Ofte tyr hun til trusler også. Jeg husker at når jeg var yngre truet hun med å forlate meg, slå og drepe andre og seg selv. I barndommen opplevde hun selv vold hjemme, og i senere tid har jeg tenkt over at noe av dette kan stamme fra det. Konflikter som har ført til psykisk vold har jeg altså opplevd kontinuerlig gjennom oppveksten. Nå i det siste har jeg følt meg veldig depressiv noe som har ført til selvskading, og begge vet dette.Pappa sier seg som oftest bare enig i alt, selv gjør han ikke stort, men det og si seg enig er for meg like så galt. Jeg vil ikke gå til noen med disse problemene, for jeg vet ikke hva som kan skje. Så jeg lurte på hva jeg kan gjøre for å få det bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres alvorlig ut for deg. Du beskriver at du gjennom hele barndommen har opplevd at moren din har utsatt deg for psykisk vold. Du forteller at hun selv har opplevd vold som barn og at dette kan være noe av forklaringen på hennes væremåte. Det kan du nok kanskje ha rett i. Likevel er ikke dette greit.

Du forteller at du føler deg veldig depressiv og skader seg selv. Begge foreldrene dine vet dette, men ingen av dem hjelper deg med det. Det kjennes nok tungt, som et svik. Jeg tenker at da må du hjelpe deg selv, så dette stopper og du kan få det bedre.

Du skriver at du ikke vil gå til noen med disse problemene fordi du ikke vet hva som kan skje. Kanskje har du blitt skuffet over mennesker som har forsøkt å hjelpe deg tidligere? Kan hende har du hørt historier om for eksempel barnevernet som har skremt deg?

Jeg håper du kan tenke gjennom dette en gang til, og forsøke å gi de som kan hjelpe deg en sjanse. Du er 16 år, og bestemmer langt på vei selv hva slags hjelp du vil ta imot. Det er heller ikke sånn at for eksempel helsesøster eller barnevernet går rett til dine foreldre med dette. De har taushetsplikt, og kan sammen med deg bruke tid og finne løsninger dere kan prøve ut.

Mitt råd er som du skjønner at du ber om hjelp i denne situasjonen. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Du kan ta kontakt med sosiallærer, eller du kan be om en samtale med barneverntjenesten i kommunen der du bor. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111.

Alternativet til å ikke be om hjelp, er å bli værende i denne situasjonen helt alene. Det er ikke så lett å hjelpe seg selv, det har du sikkert erfart. Du er snart stor, skal etter hvert flytte hjemmefra, tenke på utdanning, jobb og klare deg selv. Dette er mye lettere hvis du har fått hjelp til å leve med det du har opplevd, og kanskje får det annerledes.

Lykke til!

Skriv gjerne hit på nytt, og ta en titt på artiklene jeg har lagt ved under svaret.

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Alarmtelefonen 116111

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Trenger du hjelp eller råd?

Plakat med ung.no/hjelp (colourbox.com)

ung.no/hjelp finner du en oversikt over situasjoner du kan komme opp i og som gjør at du trenger hjelp eller råd. Selv om det ikke alltid er så lett å se når du står midt i en vanskelig situasjon, så husk at det er mange som kan og vil hjelpe deg!

Se også vår oversikt over gode hjelpetjenester.

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie