Hopp til hovedinnholdet

Jeg og kjæreesten min har i lang tid vært i konflikt med moren hennes (min svigermor). Vi ønsker ikke at hun skal treffe barnet vårt, finnes det regler om dette? 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Eg og kjæresten min har i lang tid hatt konflikter med moren hennes, og vi lar hun ikke lenger treffe barnet vårt, men hun gjør alt (negativt) for å få tid med henne. Finnes det paragrafer som vi kan bruke mot henne? Evt er det paragrafer hun kan bruke mot oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg har du og kjæresten din et barn sammen. Dere ønsker ikke at barnet deres skal ha kontakt med kjæresten din sin mor (din svigermor), på grunn av konflikter. 

Dere er barnets foreldre (har foreldreansvar og den daglige omsorgen for barnet), og dere kan derfor bestemme hvem som skal ha kontakt med barnet deres.

Du sier ikke noe om hvor gammel barnet deres er, men dersom barnet er gammel nok til å ha en mening om dette (basert på modenhet og alder), har han eller hun rett til å si sin mening, og meningen skal legges vekt på i vurderingen dere tar. 

Du spør om det finnes noen paragrafer dere kan bruke. Jeg er usikker på hva du mener med dette. Som sagt er det dere som foreldre som bestemmer hvem barnet skal omgås med, og ha kontakt med. Dere kan alstå la vær å invitere sivgermoren din hjem til dere, med i bursdager, andre aktivteter etc. 

I ytterste konsekvens kan man få besøksforbud, som forbyr henne å kontakte dere.  Det fremgår av straffeprosessloven § 222a at påtalemyndigheten kan nedlegge besøksforbud dersom det er grunn til å tro at en person vil:

- begå en straffbar handling

- forfølge en annen person

- på annet vis krenke en annens fred

Dette gjelde altså i alvorlige tilfeller. 

Svigermoren din har i utgangspunktet ikke noe rettslig krav på å få se eller ha kontakt med barnebarnet sitt. Jeg synes likevel dere burde tenke på hva som er til det beste for barnet, til tross for at dere voksne er i konflikt. Dere må også vurdere hvilke konsekvenser det vil få for barnet å vokse opp uten kontakt med mormoren sin. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie