Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine lar meg aldri gå ut med venner

Jente 17 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine lar meg aldri å gå ut med venner. En gang veldig skjeldnent hvis jeg maser det å bare i maks en time. er det noe jeg kan gjøre? Hilsen en jente som ønsker frihet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 17 år!

Det må være veldig frustrerende for deg å ikke kunne være sammen med vennene dine når du vil.

Venner er veldig viktig i ungdomstiden, og det burde mamma og pappa tenke på. 

Foreldrene dine har ansvaret for deg til du er 18 år. Mange foreldre tenker at så lenge ungdommen bor i deres hus vil de at ungdommen følger deres regler. Det kan jeg forsåvidt være enig i, men akkurat når det gjelder fritid og venner bør du få bestemme det selv. Foreldrene dine kan selvfølgelig si noe om hvilket tidspunkt du må være hjemme til hvis du er ute med venner.

Hva tror du det er som gjør at mamma og pappa ikke vil at du skal gå ut med vennene dine? Har det vært situasjoner tidligere der du har brutt deres regler eller annet som gjør at de ikke stoler på deg? Eller er det fordi de ikke kjenner vennene dine?

Jeg synes absolutt du bør prøve å snakke med foreldrene dine om dette. Det er viktig at de forstår hvordan du har det og at du gjerne vil være sammen med vennene dine.

Finn en tid hvor dere har overskudd og nok tid til å sitte ned sammen og snakke. Skriv gjerne ned det du ønsker og si til foreldrene dine. Det kan være lettere å holde tråden og være rolig hvis du har det skrevet ned. Prøv å snakke rolig og lytt til det foreldrene dine har å si.

Hvis du ønsker å få hjelp til dette så kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Helsesøster kan hjelpe deg å formidle det du vil til foreldrene dine. Det kan også være godt for deg å snakke med noen som ikke er foreldrene dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie