Hopp til hovedinnholdet

Jeg trives ikke så godt hjemme fordi det er så mye rot, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg visste ikke hvilket tema jeg skulle sette dette under, for jeg føler at det er så få som opplever dette. Jeg føler meg kjempe ukomfortabel hjemme, ikke pga mamma eller pappa slår eller noe sånn. Men fordi det er så mye rot over alt. Alle vennene mine har så perfekt ut som skinner hele tiden. Vi har støv overalt, matrester på benken og ting som mangler hele tiden. Dette gjør meg stressa, lei meg, sur og trist. Jeg har snakket med foreldrene mine om dette, men de fikser aldri opp i det. Vi har sølvkre på badet og matfluer overalt. Jeg er så ukomfortabel rundt rot nå at det er helt spesielt. Noen ganger blir jeg så sur eller lei meg at jeg har lyst til å kaste mobilen i gulvet. Hver gang jeg tar opp noe jeg ikke er fornøyd med hjemme med mamma eller pappa, sier de bare at de er for slitne til å diskutere det. Derfor har jeg ikke tatt opp dette ordentlig med de. Men hvordan kan jeg ordne dette? Jeg orker ikke å måtte stå å klage så mye... -Jente 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er lett å forstå at dette er vanskelig for deg. Hvordan man har det rundt seg har mye å si for hvordan man trives. det å leve i rot fører ofte til at følelser og tanker bare blir rot.  Vi mennesker er ulike når det kommer til å tåle rot og uorden. Det er nok likevel lettere for rotete mennesker å tåle ryddighet enn for  ryddige mennesker å tåle rot. Når det er rotete i våre omgivelser er det lettere for følelser og tanker å bli rotete.

Det er også leit å høre at du opplever at du blir hørt og tatt på alvor av foreldrene dine. Er det noen som kan hjelpe deg snakk med foreldrene dine å hjelpe deg få dem til å forstå? Det kan være besteforeldre eller andre familiemedlemmer7venner? Lærer, sosiallærer eller helsesøster kan også hjelpe. Er det noe du kan gjøre hjemme for å hjelpe dem rydde og holde orden? det er ofte letter å holde et hjem ryddig om alle hjelper til.

Hva er det som gjør at de er så slitne at de ikke orker å holde orden? Dersom familien din sliter med å holde styr på livet sitt er det også mulighet å få hjelp av barnevernet. Du kan selv ta kontakt med barnevernet der du bor eller du kan ringe Alarmtelefonen 116 111. Der kan du stille spørsmål og få råd. 

Håper noe av dette kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie