Hopp til hovedinnholdet

Familien min har dårlig råd, hva kan jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 14 år som har ganske store økonomiske problemer hjemme. Ingen av foreldrene mine jobber, så de har ikke nok penger. Foreldrene mine har et stort lån som de ikke får nedbetalt. De tjener ikke noe penger. Jeg bor med foreldrene mine, og søsteren min. Hun ene søsteren min døde i desember 2016. Etter det har flere ting blitt verre. Vi har så lite penger hjemme sånn at foreldrene mine nesten ikke har råd til å kjøpe noe fra butikken. Huset vi bor i er veldig stygt, med rot overalt. Ting som jeg vil ha, har ikke familien min råd til å kjøpe. Familien min hadde egentlig tenkt til å selge det huset vi bor i, og flytte til et bedre hus men det skjer aldri. Pappa tar ikke initiativ for å flytte fra huset, og dette blir det store krangler av. Pappa sier at han skal rydde bort rote, men gjør ikke det. Grunnen til at vi vil flytte, er fordi huset er så stygt, og det er mye ting som skal oppusses. Jeg trenger hjelp. Vil tjene penger til familien, men vet ikke hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du forteller om en hverdag med mange bekymringer. Det er trist å høre at din søster døde før jul. Jeg håper du har noen du føler du kan prate med om tankene dine. Husk at du alltid kan prate med helsesøster på skolen.

Disse problemene som familien din opplever, er alt for mye for en 14 åring å skulle føle ansvar for. Det er foreldrene dine som må ta tak i dette, og de kan ta kontakt med NAV og høre hva slags hjelp det er mulig å få.

For deg som er 14 år, så er skole det viktigste du kan fokusere på. Skolegang legger grunnlaget for fremtiden din. Når det er sagt, så er det ingenting i veien for at du kan ta småjobber hvis du har lyst. Men det bør være fordi at du får litt ekstra lommepenger til det du har lyst til å kjøpe, ikke for å forsørge familien din.

Les artiklene vi legger ved, der får du viktig og god informasjon. Du kan i en av artiklene få tips om hvilke jobber som kan være aktuelle for deg under 18 år.

Håper situasjonen for deg og familien din bedrer seg snart.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie