Hopp til hovedinnholdet

Jeg syntes så synd på faren min og føler at jeg er en dårlig datter. Jeg får ofte høre at det ikke er synd på han og at det ikke er min skyld men det hjelper ingenting...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har problemer med faren min. (Mamma og pappa ble skilt når jeg var 2 år) han har alltid drukket en del men er ikke så ofte veldig full. Han har aldri gjort noe voldelig eller rørt meg, men han drikker uansett veldig mye og pga dette så sier mamma at jeg ikke får lov å sove der mer, men at jeg kan være der på dagen. Jeg syntes så synd på faren min og føler at jeg er en dårlig datter. Jeg får ofte høre at det ikke er synd på han og at det ikke er min skyld men det hjelper ingenting. Dette er også noe mamma og stefaren min sier som gjør at jeg bare blir enda mer lei meg. Jeg er så utrolig glad i papp og det vil jeg alltid være. Jeg gråter ofte over det. Hva kan jeg gjøre for å føle meg bedre og ikke syntes så synd på han hele tiden? Han har forresten også dårlig med penger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du forteller at foreldrene dine har vært skilt siden du var to år. Det høres ut som om pappaen din drikker for mye og har dårlig med penger. Mammaen din beskytter deg ved å bestemme at du ikke får overnatte hos pappa, bare treffe ham på dagtid. Det er helt riktig av henne når hun vet at pappa drikker. Likevel er du er utrolig glad i pappaen din, og synes synd på ham. Du kan også få tanker om at du er en dårlig datter.

Det høres ut som om mange har sagt til deg at det ikke er synd på pappaen din. Jeg skjønner godt at det ikke hjelper å høre det, for du ser jo at han ikke har det så greit. Spørsmålet er jo om det hjelper pappaen din at du synes synd på ham? De fleste foreldre ønsker å være til hjelp og støtte for barna sine, og ikke en de skal synes synd på og ta vare på. Sånn er det kanskje for din pappa også?

Mitt råd er at du tenker etter om det er noen områder i livet hvor pappa er til hjelp og støtte for deg? Kanskje er han flink i noen skolefag eller noe annet? Jeg tror det hadde vært fint for både deg og pappa hvis dere kunne endre rollene slik at han fikk være den voksne og du kunne støtte deg til pappa - og ikke omvendt. Kanskje vil dere trenge litt hjelp til dette. Dere kan ta kontakt med nærmeste familievernkontor eller få hjelp av noen i kommunen der du bor. Dette kan du diskutere med helsesøster på skolen. Hun har taushetsplikt og kjenner tilbudet dere dere bor.

Kanskje har pappaen din for store problemer til at det er mulig å få til forandringer nå. Uansett så er det han som må ta tak i sitt liv og gjøre det som må til for å få det bedre. Dette gjelder enten man er liten eller stor. Det er nok godt for pappa å ha deg og å vite at du er så glad i ham. Samtidig er jeg sikker på at pappa ikke ønsker at hans livssituasjon skal gå ut over deg slik du beskriver at den gjør nå. Han ønsker nok at du skal ha de bra og være glad. Da er det også lettere å være til støtte både for pappa og andre.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie