Hopp til hovedinnholdet

Far og stemor vil få meg innlagt fordi de sier jeg trenger hjelp. Har de lov til å si slike ting?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem. Jeg snakker ikke med moren min lenger, så jeg bor hos min far. Jeg har slitt med desperasjon, og spiste mye godteri osv en periode. Nå har jeg fått bedre karakterer, fått det bedre med meg selv, og begynt å hjelpe mer til hjemme og sitte ute i stua slik pappa og stemoren min ønsker. Jeg spiser mindre søtsaker, men masse mat. Har lagt på meg 4 kilo. Jeg er fornøyd. De sier at de skal gjøre det de kan for å få meg innlagt fordi jeg trenger hjelp og at de skal ta 1000 kr av 1800 kr av stipendpengene mine fordi jeg ikke skal få bruke de. Har de lov til å si slike ting til sin datter osv? Trives ikke hjemme, siden jeg ikke snakker med min mor aner jeg ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har slitt med depresjon, men at du nå har det bedre. Du bor hos din far og stemor, og har ikke kontakt med din mor. Din far og stemor vil at du skal legges inn for å få hjelp, noe du tydeligvis er uenig i. De vil også ta 1000 kroner av stipendpengene dine slik at du ikke får bruke de opp. Du lurer på om de voksne har lov til å gjøre dette mot deg. Du skriver også at du ikke trives hjemme.

Så bra at du skriver til ung.no! Jeg tenker at du må finne en voksen å snakke med, en du stoler på. Det kan være en voksen slektning, en lærer, eller helsesøster på skolen. Du må få hjelp av denne voksenpersonen til å ta opp saken med din far og stemor. Det er ikke ok for deg, og kanskje heller ikke for dem, at situasjonen er blitt slik den er. Det eneste som vil hjelpe, er å snakke om det som er vanskelig, og da kan det være lurt at du har noen med deg som ser saken fra din side.

Du kan lese vedlagte artikler, kanskje finner du noen gode tips der også?!

Masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie