Hopp til hovedinnholdet

Pappa jobber hele tiden og jeg ser han aldri. Dette er veldig vanskelig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, pappa har alltid jobbet mye men nå jobber han ekstremt mye. har er ute av døra 06.30 og hjemme fra 19-noen ganger hele natta. Og i helgene jobber han fra 07-19. Og når han er hjemme så er han så sliten at han ikke orker noen ting. Han vil bare sitte i ro og se på TV og han er veldig lett og gjøre sur og sint. Jeg spurte bare om han ikke kunne få en ny jobb og da ble han sur og spute om jeg ikke likte å ha en ny mobil og PC og dra på ferie osv... også sier han at han gjør det for pengene.. men han pleier jo ikke å jobbe så mye, hvertfall ikke helger. Men han skal jobbe så mye som han gjør nå helt til sommerferien. Han sier det ikke er lenge men jeg syntes det er så lenge at jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.. jeg kan ikke si fra til han for det har jeg prøvd og jeg syntes det er veldig vanskelig å ha en pappa som aldri er hjemme når de andre på skolen snakker om pappaene sine og at gjør ting sammen å sånt. Når min pappa er hjemme vil han bare være i fre for en så sliten i hode...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg syns det er flott at du setter ord på situasjonen som har oppstått hjemme og at du ønsker hjelp til å endre den. Pappa er heldig som har en datter som ønsker å bruke tid med han!

Mange foreldre jobber mye og de glemmer å tenke på hvordan deres manglende tilstedeværelse preger familien. Kanskje ikke de tenker på at barna eller ektefellen savner dem fordi ingen snakker om det. Og kanskje er det en årsak til at pappaen din må jobbe mye nå, som du ikke har kjennskap til? Som handler om familiens økonomi eller andre ting.

Det er typisk, at hvis voksne strever og er oppi sin egen bekymring eller sitt eget stress, glemmer de å tenke på hvordan dette oppleves for barna. Det er ikke alltid foreldre tenker på å spørre barna sine om hvordan de har det, og noen tror de forstår sine egne barn bedre enn de egentlig gjør. Verken barn eller foreldre greier å lese andres tanker. Derfor er det viktig at du gir uttrykk for dine meninger og behov overfor pappa! Du sier du har prøvd å prate med han. Men selv om du har prøvd, syns jeg du skal gi det et nytt forsøk. Det kan nemlig bety mye for en samtale - hvordan vi sier ting. Tenk litt over hva det er du vil si til pappa ut ifra dine følelser! Forsøk å sette ord på hvordan det oppleves for deg. Du skriver ganske fint om det her synes jeg! Imellom linjene leser jeg at du savner pappaen din. At du skulle ønske du kunne være mer sammen med han og gjøre ting sammen med han, slik vennene dine gjør med sine pappaer. Dette trenger han å høre, da tror jeg han vil skjønne mer av hva dette handler om for deg!

Hvis du kan si litt om dette uten å kjefte eller klage på han - tror du kanskje at han vil lytte litt mer? Det er for eksempel forskjell på å si "du er jo aldri hjemme lenger, alle de andre vennene mine har fedre som er mye hjemme men du er bare på jobb!" enn å si.. "pappa, i det siste har vi vært så lite sammen og jeg savner det veldig, jeg savner deg. Jeg liker så godt når vi to gjør ting sammen. Finnes det noen måte å få til det på? Jeg skjønner at du må jobbe mye men det er viktigere for meg at vi får tid sammen enn at jeg får ny mobil, bare så du vet det". Du trenger selvsagt ikke bruke mine ord - du må finne dine egne. Men jeg håper du forstår poenget mitt. Ved å si noe om dine egne ønsker og følelser, uten å kritisere, når du lettere frem med budskapet ditt og jeg tror det vil treffe pappa. Om det er vanskelig å snakke, kan du skrive et brev og gi det til han. Også kanskje dere kan prate ut ifra det, etterpå.

Det høres ut som også du har behov for å forstå hvorfor pappa må jobbe så mye nå. Spør han rett ut om dette. Det er viktig at han er ærlig med deg og kan snakke med deg selv om det handler om "voksen-ting" som han kanskje tenker at du bør skånes for eller er for liten til å forstå. Men det er du ikke! Du kan få informasjon tilpasset din alder. Det er bedre at du vet enn at du er usikker. Da kan du også lettere forstå hvorfor han gjør det han gjør! Så vær modig, prøv igjen!

Jeg håper dette var til hjelp og at det vil bli en positiv opplevelse for deg å gi praten med pappa et nytt forsøk. Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie