Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa krangler veldig, jeg er redd!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Nå krangler mamma og pappa veldig! De har kranglet helt siden kl.17.30 og nå er kl.19.40! Pappa var irritert på noe og ville ikke svare mamma ordentlig! Da ble mamma sur på pappa! Mamma skulle også få besøk av noen venniner men hun måtte avlyse det fordi, hun gråt og var dur på pappa. Vi måtte sitte å høre på at de kranglet! De kranglet rett foran oss.. jeg pg søstrene mine, ble veldig redde. Vi var redde for at de kanskje kommer til å skille seg. Vi er en indisk familie og skille oss egentlig ikke, men det kan skje.. vi skulle på en morsmål skole, og ha det gøy pg nøte venner der! Det var viktog å dra dit for vi skal ha en danseoppvisning og vi må øve der! Så fikk vi ikke lov av mamma fordi de hadde kranglet! Hva skjer nå?!! Kan dere hjelpe meg jeg er redd!! Hilsen Amanda:-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er ikke vanskelig å forstå at du er redd for om mamma og pappa skal skille seg, når du ble vitne til en så voldsom krangel. Det er ikke greit at foreldre krangler høylydt med barna tilstede, slik at barna blir redde. Selv om det helt sikkert er årsaker til at mamma og pappa krangler, og at alle har lov til å ha vanskelige stunder, er det ikke OK at det går ut over barna. Det er de voksne sitt ansvar at barna i huset har det bra. Barn har rett til å føle seg elsket, sett og forstått. Ikke minst skal barn føle seg trygge i huset sitt. Jeg syns ikke den situasjonen du beskriver virket trygg. 

Jeg lurer på om mamma og pappa vet at du og søstrene dine fikk med dere alt som skjedde, og at dere nå er redde og lei dere? Det må dere fortelle dem! Det kan være viktig for dine foreldre å vite at dere tenker mye på dette. Da kan dere snakke sammen på en ærlig og åpen måte, det fortjener dere selv om dere er barna i familien. Hvis dere ikke får vite ordentlig hvordan ting er og hva som vil skje, vokser bare usikkerheten og redselen. Og da kan det bare føles verre. Si også til dem at dere ble redde av å høre på kranglingen, og at dere håper de kan roe seg ned når dere er sammen. Så kan de heller prate om "voksen-ting" når dere barna ikke er tilstede.

Du spør hva som skjer nå. Det kan jeg ikke svare på, det er vanskelig for meg å vite hvordan det vil bli i akkurat deres familie. Ut ifra det du beskriver kan det være mange utfall. Alle familier er ulike, alle krangler på ulik måte. Husk at det ikke er unormalt å krangle! Det betyr ikke at foreldrene dine ikke er glad i hverandre lenger, eller at de ikke også har mange fine stunder. Alle voksne krangler innimellom. 

Men hvis det blir enda vanskeligere hjemme i tiden fremover, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter, og spesielt gode er de på alt som har å gjøre med foreldrekonflikter og samlivsbrudd. Du kan ta kontakt på egenhånd som barn. Les mer i artikkelen her.

Jeg ønsker deg og søstrene dine lykke til, jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Dere kan for eksempel vise foreldrene dine svaret mitt - så er det starten på en samtale som forhåpentligvis vil bli oppklarende for dere. Jeg håper det går bra å prate med mamma og pappa og at de er ærlige og tydelige med dere barna om hva dette handler om!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie