Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker ikke pappas nye kjæreste men jeg tør ikke å si det til han 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har skilte foreldere, og pappaen min er sammen med en dame. Dem har vært sammen i snart 5 år, og jeg liker ikke henne. Men jeg tørr ikke å si noe til dem, fordi jeg er redd dem kommer til å bli sure på meg. Noen tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Jeg skjønner godt at det er vanskelig å snakke med pappa om at du ikke liker kjæresten hans. Kanskje du tenker at dersom du kritiserer henne, kritiserer du samtidig pappaen din? Noe som ikke er særlig gøy. Mange foreldre glemmer at selv om de synes kjæresten sin er helt fantastisk så er det ikke sikkert at barna opplever det på samme måte. Jeg mener det er pappa sitt ansvar å følge med på hvordan du har det og om det er noe som er vanskelig mellom deg og de andre i familien. Han må tåle å høre at det ikke alltid er lett, uten at han trenger å bli sur. En skilsmisse og alt som følger med er et voksenansvar. Det var ikke du som ville noe av det, og du har rett til å si ifra at det ikke er så lett for deg. Så dersom han ikke ser hvor vanskelig du har det, er det lurt at dere får snakket sammen om det. Jeg tror ikke pappa kommer til å bli sur dersom du tar opp dette tema!

Jeg tror heller motsatt - at pappa vil vite om dette! De fleste foreldre aner ikke hvordan barna sine har det dersom barna ikke uttrykker og viser det. Foreldre ønsker å tenke at barna har det fint. Og de vil gjøre det de kan for at barna skal ha det fint, men de vet ikke hvordan. Kanskje tenker pappa at du og kjæresten hans kjenner hverandre så godt at han ikke trenger blande seg selv om det er vanskelig mellom dere? Eller kanskje har han mye annet å tenke på, og ser ikke at du ikke har en god relasjon til kjæresten hans. Uansett hva grunnen er - forsøk å si noe om dette til han!. Ikke bare hva som er galt, men også hvordan du skulle ønske det var istedenfor. For eksempel kan du si noe slik som "Pappa, jeg syns det er vanskelig å snakke om dette men jeg vil gjerne si ifra for jeg har det ikke så bra om dagen. Jeg sliter litt med forholdet til (pappas kjæreste). Det er ikke alltid så lett. Jeg skulle ønske vi kunne fått det litt bedre her hjemme. Jeg kunne tenke meg at vi heller gjorde (her kan du si noe om dine forslag til endring)...".

Du trenger selvsagt ikke bruke mine ord, du må finne dine egne! Men jeg håper du forstår poenget mitt. Si noe om dine følelser og hva du ønsker skal være annerledes! Dette krever at du nok forbereder deg litt, tenker nøye igjennom hvordan dette kunne blitt bedre. Hva er det egentlig som gjør at du ikke liker pappas kjæreste? Og hva ville få deg til å like henne bedre? Når du finner svar på slike spørsmål, vil du trolig føle deg mer klar for å si ifra til pappa. Er det vanskelig å snakke, kan du kanskje skrive et brev? Eller vise dem svaret her fra meg?

Og det kan også hjelpe å se på løsningene og ressursene dere har i relasjonen deres. Prøv å tenk tilbake til når du og pappa og kjæresten hans har hatt fine stunder. Er det en situasjon dere kan prøve å finne tilbake til? Hvis dere gjør en aktivitet sammen utenfor huset, eller noe hjemme dere har glede av -  kan det hjelpe? Det kan være en lur måte å endre det som er vanskelig på: Å starte med noe helt annerledes, noe positivt for dere. Kanskje dette kan gjøre at dere blir mer knyttet til hverandre og dermed også senere tåler bedre å snakke om det som er vanskelig. 

Jeg håper dette var til hjelp. Les også artiklene jeg har lagt ved, de handler om det du tar opp. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie